Prilikom odabira mahuna treba obratiti pažnju na kožu koja mora biti glatka i čvrsta te bez oštećenja, a pri savijanju ploda mora doći do pucanja. Svježe mahune mogu se čuvati u hladnjaku do 7 dana bez prethodnog pranja. Prije zamrzavanja mahunama se odrežu krajevi i blanširaju se tri minute, a pripremljene na taj način i ohlađene mogu se čuvati u zamrzivaču do dvije godine.
Zahvaljujući dobro izbalansiranom nutritivnom sastavu mahune mogu činiti glavno jelo pripremljene u obliku variva, a također su odličan prilog u obliku salate. Najjednostavniji način pripreme svježih plodova mahuna, kuhanje 5 minuta na pari, pokazao se i kao najbolji jer na taj način povrće zadržava najviše nutrijenata, puni okus i hrskavu strukturu.
Doživite svu ljepotu mahuna s ovim jelima, budite kreativni i poigrajte se s receptima.
Mahune s grilla ili mahune pečene u tavi s krumpirom
Hrskave, slane i hranjive, točno takve mahune i volimo.
Pržene mahune
Odlična ideja za pripremu mladih mahuna prženje je u dubokom ulju. Smjesu za prženje odaberite sami, a slobodno se poigrajte krušnim mrvicama i zapečenim sirom po već prženim mahunama.
Zelene mahune na salatu s batatom i feta sirom
Ne trebate detaljan recept za ovu salatu, potreban vam je samo pogled na fotografiju i spremni ste za kreativne varijacije na temu.