Recepti Povrće 08. svibnja 2025.

Grilane mahune: zelene, hrskave, gotove za čas

Povrće
10 MIN
10 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Grilane mahune: zeleno, hrskavo, gotovo za čas
foto: @loveandlemons Pinterest
Zaboravi kuhanje na pari, grilaj mahune i otkrij novi omiljeni prilog. Ili glavno jelo!

Tko god je kušao mahune koje su samo prokuhane, dobro zna onaj "škripavi" osjećaj pod zubima – ni blizu zadovoljavajuć. No što ako postoji način pripreme tako da i najzahtjevniji među nama (čitaj, oni osjetljivi na teksture) traže repete?! Brojanje minuta do savršenstva počinje čim otvoriš pećnicu jer najbolji način pripreme mahuna je i najbrži: grilanje.

Zaboravi dosadne metode kuhanja mahuna

Samo 10 minuta dijeli te od hrskavog savršenstva s karameliziranim rubovima i sočnom sredinom koja ne podsjeća na kantinu iz 90-ih. Bez obzira na to kuhaš li ih za obiteljski ručak, večeru s prijateljima ili tražiš nešto brzo za radni dan – ove mahune su joker zovi. I ne, ne trebaš ih samo servirati kao prilog. Uz dodatak hrskavog posipa, slobodno ih ponesi i kao glavno jelo na proljetni piknik.

mahune Možda vas zanima... Kako pravilno skuhati mahune Špajza

Zakucaj ovaj savršeni recept za grilane mahune posipom od prepečenih panko mrvica i listića badema. Taj jednostavan dodatak donosi orašastu teksturu i bogatiji okus. Dok se mahune grilaju, zagrij dvije žličice maslinova ulja u maloj tavi na srednjoj vatri.

Dodaj pola šalice panko mrvica, četvrtinu šalice listića badema, četvrtinu žličice češnjaka u prahu i prstohvat krupne soli. Sve zajedno prži, neprestano miješajući, dok smjesa ne poprimi duboku zlatno-smeđu boju, što će trajati otprilike tri minute. Zatim makni s vatre, pusti da se lagano ohladi i pospi po pečenim mahunama. U nastavku donosimo i kompletan recept za grilane mahune!

Grilane mahune: zeleno, hrskavo, gotovo za čas | Author: Karolina Grabowska/Unsplash Savršeno karamelizirane mahune u 10 minuta foto: Karolina Grabowska/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Grilane mahune
10 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Mahune 450 g
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Sol 0,25 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,12 žličica
  • Sok od limuna 1 žličica
  • Med
Postupak
  1. Podesi rešetku u pećnici tako da se nalazi otprilike 10–15 cm ispod grilla i uključi grill na najjače. Ako ti je grill smješten ispod pećnice, nema potrebe za pomicanjem rešetke.


  2. Mahune dobro operi i temeljito osuši kuhinjskim ručnikom. Odstrani im peteljke, a ako želiš, možeš ih i prepoloviti da budu lakše za grickanje. Stavi ih na veliki lim za pečenje, dodaj maslinovo ulje, sol i papar. Dobro promiješaj i rasporedi u ravnomjernom sloju.


  3. Stavi ih pod grill i peci 6 do 10 minuta, pritom ih jednom promiješaj na pola pečenja. Cilj je da postanu lagano zapečene i hrskave po rubovima, ali da ne izgore i ne isuše se. Vrijeme pečenja može varirati ovisno o jačini pećnice i udaljenosti od grilla, zato ih pažljivo prati!


  4. Pečene mahune prebaci u zdjelu ili na pladanj za posluživanje. Po želji ih poškropi limunovim sokom i lagano promiješaj. Možeš ih dodatno začiniti medom te posuti hrskavim posipom od krušnih mrvica (recept u tekstu).


Isprobaj i ove fine recepte za mahune!

Zelene mahune Možda vas zanima... Salata od mahuna i piletine savršen je brzi ručak Recepti Možda vas zanima... Mahune i jagode u ukusnoj proljetnoj salati Kolumne Možda vas zanima... Puna okusa: Toplo-hladna salata od mahuna i krumpira Recepti Mlade mahune s češnjakom Možda vas zanima... Divno zelenilo: Mlade mahune s češnjakom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.