Kolumne 355 prikaza 30. ožujka 2019.

Mahune i jagode u toplo hladnoj proljetnoj salati

Laura Roman
gastro postao gastro.24sata.hr
S dolaskom proljeća, na mom stolu sve češće možete pronaći razne salate. Bilo da su zvijezde laganog ručka ili zasitne večere (da, i salate mogu biti vrlo zasitne ako u njih stavite takve sastojke), kod mene su uvijek dobrodošle.

U ovom receptu predstavljam vam jednu brzo gotovu i finu proljetnu salatu. Meni jedna od najdražih namirnica – plosnate zelene mahune – odlične su samo prepržene na tavi!

 

Možda vas zanima... Popečci od butternut tikve s pancetom i kaduljom Kolumne

 

Tako ostanu fino hrskave i nekad znam napraviti samo njih umjesto kokica za grickanje uz film. Uz mahune, u salati je fini koromač koji daje slatkoću, lagana i hrskava belgijska endivija, te jagode koje se odlično slažu s pistacijama i redukcijom od aceta balsamica.

 

Možda vas zanima... Avokado tost od batata - doručak za pamćenje! Kolumne

 

Našu kolumnisticu Lauru možete pratiti na blogu la vie shobaine i Instagram profilu.

 | Author: Laura Roman Laura Roman

Potrebno vam je:

  • 150 gr plosnatih zelenih mahuna
  • 150 gr belgijske endivije
  • 150 gr koromača
  • 100 gr jagoda
  • Šaka pistacija
  • Sol i papar
  • Redukcija aceta balsamica i meda
  • Sjemenke bijelog i crnog sezama (po želji, za dekoraciju)

Postupak pripreme:

  1. Endiviju operite i razrežite na tanke trake. Stavite sa strane. Ponovite s koromačem. Mahune operite i rukama iskidajte na manje komadiće.
  2. Na tavi s malo ulja i uz povremeno miješanje prepržite koromač dok ne omekša. Pripazite na jačinu vatre kako vam ne bi zagorio. Kada je koromač gotov, maknite ga iz tave i dodajte mahune. Za mahune malo pojačajte vatru, i svako toliko ih protresite. Mahune će nakon nekog vremena početi pucketati i to je znak da su uskoro gotove.
  3. Operite i narežite jagode, i usitnite pistacije.
  4. Servirajte tako da na dno zdjele stavite endiviju, pa dodate tople sastojke – preprženi koromač i mahune. Dodajte sol i papar i lagano izmiješajte. Na vrh stavite jagode, pistacije i sjemenke bijelog i crnog sezama, te redukciju aceta balsamica*.
  5. Za redukciju aceta balsamica, u malenu posudu dodajte malo aceta (oko 50 mL) i žličicu meda, te kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne, odnosno višak tekućine ispari. Ova količina redukcije dovoljna je za upotrebu u ovoj salati.

Dobar tek!

 | Author: Laura Roman Laura Roman

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.