Bilo da su zvijezde laganog ručka ili zasitne večere, kod mene su salate uvijek dobrodošle.
U ovom receptu predstavljam vam jednu brzo gotovu i finu proljetnu salatu s mahunama i jagodama. Meni jedna od najdražih namirnica, plosnate zelene mahune, odlične su samo prepržene na tavi!
Tako ostanu fino hrskave i nekad znam napraviti samo njih umjesto kokica za grickanje uz film. Uz mahune, u salati su fini koromač koji daje slatkoću, lagana i hrskava belgijska endivija, te jagode koje se odlično slažu s pistacijama i redukcijom od aceta balsamica.
Blogericu Lauru možeš pratiti na blogu La vie Shobaine i Instagram profilu.
Sastojci:
- 150 g zelenih mahuna
- 150 g belgijske endivije
- 150 g koromača
- 100 g jagoda
- Šaka pistacija
- Sol i papar
- Redukcija aceta balsamica i meda
- Sjemenke bijelog i crnog sezama (po želji, za dekoraciju)
Postupak pripreme:
- Endiviju operi i razreži na tanke trake. Stavi sa strane. Ponovi s koromačem. Mahune operi i rukama iskidaj na manje komadiće.
- Na tavi s malo ulja, i uz povremeno miješanje, preprži koromač dok ne omekša. Pripazi na jačinu vatre kako ne bi zagorio. Kada je koromač gotov, makni ga iz tave i dodaj mahune. Za mahune malo pojačaj vatru i svako toliko ih protresi. Mahune će nakon nekog vremena početi pucketati i to je znak da su uskoro gotove.
- Operi i nareži jagode pa usitni pistacije.
- Serviraj tako da na dno zdjele staviš endiviju pa dodaj tople sastojke - preprženi koromač i mahune. Dodaj sol i papar pa lagano promiješaj. Na vrh stavi jagode, pistacije i sjemenke bijelog i crnog sezama te redukciju aceta balsamica*.
- Za redukciju aceta balsamica, u malenu posudu dodaj malo aceta (oko 50 ml) i žličicu meda. Kuhaj na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne, odnosno višak tekućine ispari. Ova količina redukcije dovoljna je za upotrebu u ovoj salati.
Dobar tek!