Kolumne 17. travnja 2021.

Mahune i jagode u ukusnoj proljetnoj salati

Laura Roman
gastro postao gastro.24sata.hr
S dolaskom proljeća, na mom se stolu sve češće mogu pronaći razne salate....

Bilo da su zvijezde laganog ručka ili zasitne večere, kod mene su salate uvijek dobrodošle.

U ovom receptu predstavljam vam jednu brzo gotovu i finu proljetnu salatu s mahunama i jagodama. Meni jedna od najdražih namirnica, plosnate zelene mahune, odlične su samo prepržene na tavi!

 

Možda vas zanima... Popečci od butternut tikve s pancetom i kaduljom Kolumne

 

Tako ostanu fino hrskave i nekad znam napraviti samo njih umjesto kokica za grickanje uz film. Uz mahune, u salati su fini koromač koji daje slatkoću, lagana i hrskava belgijska endivija, te jagode koje se odlično slažu s pistacijama i redukcijom od aceta balsamica.

 

Možda vas zanima... Avokado tost od batata - doručak za pamćenje! Kolumne

 

Blogericu Lauru možeš pratiti na blogu La vie Shobaine i Instagram profilu.

 | Author: Laura Roman Laura Roman

Sastojci:

  • 150 g zelenih mahuna
  • 150 g belgijske endivije
  • 150 g koromača
  • 100 g jagoda
  • Šaka pistacija
  • Sol i papar
  • Redukcija aceta balsamica i meda
  • Sjemenke bijelog i crnog sezama (po želji, za dekoraciju)

Postupak pripreme:

  1. Endiviju operi i razreži na tanke trake. Stavi sa strane. Ponovi s koromačem. Mahune operi i rukama iskidaj na manje komadiće.
  2. Na tavi s malo ulja, i uz povremeno miješanje, preprži koromač dok ne omekša. Pripazi na jačinu vatre kako ne bi zagorio. Kada je koromač gotov, makni ga iz tave i dodaj mahune. Za mahune malo pojačaj vatru i svako toliko ih protresi. Mahune će nakon nekog vremena početi pucketati i to je znak da su uskoro gotove.
  3. Operi i nareži jagode pa usitni pistacije.
  4. Serviraj tako da na dno zdjele staviš endiviju pa dodaj tople sastojke - preprženi koromač i mahune. Dodaj sol i papar pa lagano promiješaj. Na vrh stavi jagode, pistacije i sjemenke bijelog i crnog sezama te redukciju aceta balsamica*.
  5. Za redukciju aceta balsamica, u malenu posudu dodaj malo aceta (oko 50 ml) i žličicu meda. Kuhaj na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne, odnosno višak tekućine ispari. Ova količina redukcije dovoljna je za upotrebu u ovoj salati.

Dobar tek!

 | Author: Laura Roman Laura Roman

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.