Donosimo 3 odlčna recepta u kojima se ne štedi na novcu, ali donose značajnu uštedu za tvoj budžet. Tu je i kompletna lista za šoping, tako da možeš biti bez brige kad kreneš u nabavku namirnica
S inflacijom koja raste iz mjeseca u mjesec, baš kao i cijene hrane, koja je zadnjih godina doista preskupa, možemo razumjeti ako osjećaš da si više ne možeš priuštiti finu i zdravu hranu koja ti je ranije bila cjenovno puno pristupačnija.
I sami se često tako osjećamo, no rješenje pronalazimo u finim receptima koji koriste jeftinije komade mesa, povrće koje je jeftinije u sezoni, namirnice na akciji i slično. Također, nastojimo kupovati samo ono što ćemo doista iskoristiti kako bismo smanjili otpad od hrane i nepotrebne troškove.
Zato ti danas i donosimo 3 slasne ideje za uistinu fina jela u kojima će uživati svi tvoji ukućani, a zbog kojih nećeš prekoračiti svoj budžet. Uz ova 3 recepta, donosimo ti i listu za šoping sa svim potrebnim sastojcima.
Na meniju su dimljena Cezar salata od piletine s tahinijem, svinjski kotleti s grahom i pestom te smash burgeri u korejskom stilu s hrskavom salatom od krumpira. Sve slasno, sočno i neodoljivo!
Pažljivo isplaniraj kupovinu i kupi samo ono što ti je zaista potrebno
foto: Amanda Sala/Unsplash
Prije nego što počneš kuhati, nabavi sve potrebne namirnice - donosimo ti listu za šoping:
Mladi krumpir, 400 g
Mladi luk, 10 kom
Češnjak, 1 kom
Đumbir, 1 kom
Bosiljak - svježi (kupi onaj utegli, dobro ga zalij i imat ćeš ga i za tjedne koji slijede)
Limun, 2 kom
Zelena salata, 2 kom
Parmezan
Cheddar
Majoneza
Mljevena junetina, 250 g
Svinjski kotleti, 2 kom
Otkošteni pileći zabatak, 4 kom
Suncokretovo ulje
Sezamovo ulje
Maslinovo ulje
Chili pahuljice
Sušeni origano
Dimljena paprika
Mljeveni kumin
Bademi u listićima
Gochujang pasta
Med
Soja sos
Tahini
Dijon senf
Bijeli grah iz konzerve, 800 g
Panko mrvice
Kapari
Inćuni iz konzerve
A sada, kad imaš sve sastojke, baci se na kuhanje... Uz napomenu da su svi recepti s količinama za 2 osobe.
Cezar salata s piletinom
foto: gourmetmartha.com/Pinterest
Dimljena Cezar salata s piletinom i tahinijem
Dimljena verzija slasnog klasika - Cezar salate! Slana je, aromatična, kremasta, ali i hrskava - sve što bi i klasična Cezar salata trebala biti, ali i nešto više!
Ne gasi ekran dok kuham
Dimljena Cezar salata od piletine i tahinija
15 MIN
pripreme
22 MIN
kuhanja
2
porcija
SREDNJE
Sastojci
Mini salata "Little Gem"
2
kom
Maslinovo ulje
5
žlica
Pileći zabatak - otkošteni
4
kom
Dimljena paprika
1,50
žličica
Kumin
1
žličica
Inćuni
60
g
Panko mrvice
50
g
Limun
1
kom
Tahini
2
žlica
Dijon senf
1
žličica
Češnjak
2
režanj
Parmezan
50
g
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Veliku tavu ili grill tavu stavi na jaku vatru. Glavice salate prereži napola, premaži ih 1 žlicom maslinova ulja. Kad se tava dobro zagrije, stavi slatu u tavu, s odrezanom stranom prema dolje. Posoli.
Salatu peci 4-6 minuta, dok lagano ne pougljeni, potom prebaci na dasku za rezanje.
Salatu nareži na komade veličine zalogaja, prebaci ih u zdjelu.
U istoj tavi zagrij 2 žlice maslinova ulja na srednjoj vatri. Piletinu nareži na komade veličine zalogaja, dodaj im 1 žličicu dimljene paprike, 1 žličicu mljevenog kumina, obilan prstohvat soli i svježe mljevenog crnog papra. Sve dobro izmiješaj.
Kad se ulje dobro zagrije, dodaj piletinu u tavu i peci je 4-5 minuta, uz miješanje, odnosno dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju i ne bude potpuno pečena. Makni s vatre.
U malu tavu stavi 2 žlice maslinova ulja i stavi je na srednju vatru. Inćune iz konzerve ocijedi od ulja. 15 g inćuna nareži na komadiće, slobodno ih malo i zgnjači nožem trebaš dobiti pastu od inćuna.
Kad se ulje zagrije, dodaj na ulje pastu od inćuna i prži oko 1 minutu, optom dodaj 50 g panko mrvica i prži još 4-5 minuta, dok ne dobiješ zlaćane hrskave mrvice.
Makni tavu s vatre, u mrvice naribaj koricu 1 limuna i sve dobro izmiješaj. Posoli i popapri prema ukusu,
Ostatak inćuna (45 g) ubaci u zdjelicu zajedno s tahinijem, 1/2 žličice dimljene paprike, 1 žličicom dijon senfa i 3 žlice hladne vode. Dodaj i nasitno nariban ili nasjeckan 1 češanj češnjaka, 40 g svježe naribanog parmezana i sok od 1/2 limuna. U blenderu, ili uz pomoć štapnong miksera, od ovh sastojaka napravi glatki dresing. Dodaj soli i papra prema ukusu.
Preostalu (neocijeđenu) polovicu limuna nareži na kriške.
Piletinu i dresing dodaj u zdjelu sa salatom, sve dobro izmiješaj, najbolje je rukama!
Posluži salatu obilno posutu aromatiziranim panko mrvicama i ostatkom naribanog parmezana (ili nekog drugog tvrdom aromatičnog sira).
Bijeli grah
foto: Hans Isaacson/Unsplash
Svinjski kotleti s bijelim grahom u pestu
Svinjski kotleti s bijelim grahom u pestu su slasno čudo iz jedne tave odvažnih, snažnih okusa s daškom svježine aromatičnog bilja. Ovo jelo savršeno je za večeru preko tjedna, nakon napornog radnog dana.
Ne gasi ekran dok kuham
Svinjski kotleti s bijelim grahom u pestu
15 MIN
pripreme
23 MIN
kuhanja
2
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslinovo ulje
6
žlica
Svinjetina - kotleti
2
kom
Origano
1
žličica
Mladi luk
5
kom
Chili pahuljice
1
žličica
Bijeli grah iz konzerve
800
g
Listići svježeg bosiljka
30
g
Listići badema
10
g
Kapare
20
g
Češnjak
1
režanj
Parmezan
30
g
Limun
1
kom
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
U velikoj tavu ugrij 2 žlice maslinova ulja na srednjoj vatri. Kotlete posoli i začini sušenim origanom. Prži ih na ulju 2-3 minute sa svake strane, odnosno dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju i ne ispeku se do kraja. Kotlete izvadi na tanjur i pusti da 'odmore'.
Tavu nemoj prati, nego sokove iz nje iskoristi u sljedećem koraku, za pripremu graha.
Nasitno nasjeckaj 3 mlada luka, dio zelenog dijela stavi sa strane za serviranje. Na 1 žlici maslinova ulja poprži mladi luk na srednjoj vatri, dodaj mu chili pahuljice i prstohvat soli. Prži 2-3 minute, dok mladi luk ne omakša i postane staklast.
U mladi luk dodaj graha iz konzerve, zajedno s tekućinom. Pusti da zakipi. Neka krčka 6-8 minuta, dok grah ne omekša i tekućina se ne zgusne.
Napravi pesto (u blenderu ili uz pomoć štapnog mksera) od listića bosiljka, 2 mlada luka, 10 g listića badema, 1 češnja češnjaka, 3 žlice maslinova ulja i 30 g naribanog parmezana. Dodaj i koricu i sok od 1 limuna. Posoli i popapri prema ukusu. Ako je potrebno, poesto razrijedi s malo vode.
Grah pomiješaj s pestom i posluži na dnu tanjura. Kotlete odvoji od kosti i nareži na kriške te poslaži preko graha u pestu. Pospi nasitno nasjeckanim zelenim dijelovima mladog luka i posluži.
Smash burger - isprobaj ovaj na korejski način - recept je u nastavku...
foto: Amirali Mirhashemian/Unsplash
Korejski smash burgeri i hrskava salata od krumpira
Smash burgeri s odvažnim, korejskim štihom - ovo jelo za utjehu u svakom ti zalogaju donosi pikantnost i hrskavost. Brzi ručak ili večera koji kao da je iz najboljeg burger bara.
Ne gasi ekran dok kuham
Korejski smash burgeri i hrskava salata od krumpira
25 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
2
porcija
SREDNJE
Sastojci
Mladi krumpir
400
g
Mladi luk
5
kom
Češnjak
2
režanj
Đumbir - svježi
10
g
Cheddar
50
g
Mljeveno meso - govedina
250
g
Chili pahuljice
1
žličica
Suncokretovo ulje
3
žlica
Gochujang pasta
3
žlica
Majoneza
2
žlica
Med
3
žlica
Soja umak
1
žlica
Sezamovo ulje
2
žličica
Limeta
1
kom
Pecivo za burgere
2
kom
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Fritezu na vrući zrak ugrij na 210 stupnjeva.
Krumpire dobro operi, stavi u posudu koja može ići u mikrovalnu, dodaj malo vode i pokrij plastičnom folijom. Peci u mikrovalnoj na najvećoj snazi 8-10 minuta, dok potpuno ne omekšaju.
Mladi luk nasitno nasjeckaj, usitni i češnjak te đumbir. Pola količine mladog luka i cijelu količinu češnjaka i đumbira dodaj u veliku zdjelu. Ostatak mladog luka sačuvaj za kasnije.
U mladi luk s češnjakom i đumbirom dodaj mljeveno meso, chili pahuljice i naribani cheddar. Sve dobro izmiješaj.
Kad su krumpiri kuhani stavi ih na dasku za rezanje i zgnječi dnom staklene čaše ili šalice. Premaži krumpire sa 2 žlice suncokretovog ulja.
Ubaci namaašćene krumpire u fritezu na vrući zrak na 12- 15 minuta. Trebaju postati hrskavi i zlatno-smeđi. Preokreni ih na pola vremena pečenja.
Pripremi dresing od majoneze za hrskavu krumpir salatu. U zdjelici pomiješaj 1 žlicu gochujang paste, 2 žlicenmajoneze, koriscu 1 limete i sok od 1/2 limete. Posoli i popapri prema ukusu i dobro izmiješaj Stavi sa strane dok ne dođe vrijeme za serviranje.
Pripremi glazuru. U zdjelici pomiješaj gochujang pastu, med, soja sos, seazmovo ulje,sezamove sjemenke i sok od 1/2 limete. Umak zagrijavaj na srednjoj vatri i pusti da kipi 2-3 minute - trebao bi se raducirai na teksturu tekućeg meda.
Na jakoj vatri zagrij veliku tavu. od mješavine mesa odlikuj dvije kugle jednake veličine.
U tavu dodaj 1 žlicu ulja, kugle od mesa stavi na tavu i špatulom ih pritisni da ih izravnaš u burgere debljine cca 1/2 cm. Prži 1-2 minute dok na donjoj strani burgeri ne priprime zlatno-smeđu boju. Okreni burgere i peci 1-2 minute s druge strane.
Peciva za burgere prereži napola i stavi ih u air fryer da se malo zapeku. Kad su peciva spremna, na svako namaži 1 žlicu dresinga od majoneze, na to stavi burger, a potom i glazuru. Stavi gornji dio peciva. Posluži s hrskavim krumpirima pomiješanim s ostatkom dresinga od majoneze.