Recepti Piletina 16. lipnja 2025.

3 jela uz koja ćeš uštedjeti, ali ne na okusima

Piletina
15 MIN
22 MIN
2
SREDNJE
3 jela uz koja se štedi
3 slasna, a jeftina jela
foto: Eiliv Aceron/Unsplash; cucinabyelena.com, gourmetmartha.com/Pinterest
Donosimo 3 odlčna recepta u kojima se ne štedi na novcu, ali donose značajnu uštedu za tvoj budžet. Tu je i kompletna lista za šoping, tako da možeš biti bez brige kad kreneš u nabavku namirnica

S inflacijom koja raste iz mjeseca u mjesec, baš kao i cijene hrane, koja je zadnjih godina doista preskupa, možemo razumjeti ako osjećaš da si više ne možeš priuštiti finu i zdravu hranu koja ti je ranije bila cjenovno puno pristupačnija.

I sami se često tako osjećamo, no rješenje pronalazimo u finim receptima koji koriste jeftinije komade mesa, povrće koje je jeftinije u sezoni, namirnice na akciji i slično. Također, nastojimo kupovati samo ono što ćemo doista iskoristiti kako bismo smanjili otpad od hrane i nepotrebne troškove.

brza jela za 5 eura Možda vas zanima... Predlažemo ti 2 recepta za brze večere od 5 eura Recepti

3 slasne ideje za fina, ali povoljna jela

Zato ti danas i donosimo 3 slasne ideje za uistinu fina jela u kojima će uživati svi tvoji ukućani, a zbog kojih nećeš prekoračiti svoj budžet. Uz ova 3 recepta, donosimo ti i listu za šoping sa svim potrebnim sastojcima.

Na meniju su dimljena Cezar salata od piletine s tahinijem, svinjski kotleti s grahom i pestom te smash burgeri u korejskom stilu s hrskavom salatom od krumpira. Sve slasno, sočno i neodoljivo!

namirnice, shopping, šoping | Author: Amanda Sala/Unsplash Pažljivo isplaniraj kupovinu i kupi samo ono što ti je zaista potrebno foto: Amanda Sala/Unsplash

Prije nego što počneš kuhati, nabavi sve potrebne namirnice - donosimo ti listu za šoping:

  • Mladi krumpir, 400 g
  • Mladi luk, 10 kom
  • Češnjak, 1 kom
  • Đumbir, 1 kom
  • Bosiljak - svježi (kupi onaj utegli, dobro ga zalij i imat ćeš ga i za tjedne koji slijede)
  • Limun, 2 kom
  • Zelena salata, 2 kom
  • Parmezan
  • Cheddar
  • Majoneza
  • Mljevena junetina, 250 g
  • Svinjski kotleti, 2 kom
  • Otkošteni pileći zabatak, 4 kom
  • Suncokretovo ulje
  • Sezamovo ulje
  • Maslinovo ulje
  • Chili pahuljice
  • Sušeni origano
  • Dimljena paprika
  • Mljeveni kumin
  • Bademi u listićima
  • Gochujang pasta
  • Med
  • Soja sos
  • Tahini
  • Dijon senf
  • Bijeli grah iz konzerve, 800 g
  • Panko mrvice
  • Kapari
  • Inćuni iz konzerve

A sada, kad imaš sve sastojke, baci se na kuhanje... Uz napomenu da su svi recepti s količinama za 2 osobe.

Pileća Cezar salata | Author: gourmetmartha.com/Pinterest Cezar salata s piletinom foto: gourmetmartha.com/Pinterest

Dimljena Cezar salata s piletinom i tahinijem

Dimljena verzija slasnog klasika - Cezar salate! Slana je, aromatična, kremasta, ali i hrskava - sve što bi i klasična Cezar salata trebala biti, ali i nešto više!

Ne gasi ekran dok kuham

Dimljena Cezar salata od piletine i tahinija
15 MIN
pripreme
22 MIN
kuhanja
2
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Mini salata "Little Gem" 2 kom
  • Maslinovo ulje 5 žlica
  • Pileći zabatak - otkošteni 4 kom
  • Dimljena paprika 1,50 žličica
  • Kumin 1 žličica
  • Inćuni 60 g
  • Panko mrvice 50 g
  • Limun 1 kom
  • Tahini 2 žlica
  • Dijon senf 1 žličica
  • Češnjak 2 režanj
  • Parmezan 50 g
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. Veliku tavu ili grill tavu stavi na jaku vatru. Glavice salate prereži napola, premaži ih 1 žlicom maslinova ulja. Kad se tava dobro zagrije, stavi slatu u tavu, s odrezanom stranom prema dolje. Posoli.

    Salatu peci 4-6 minuta, dok lagano ne pougljeni, potom prebaci na dasku za rezanje.

    Salatu nareži na komade veličine zalogaja, prebaci ih u zdjelu.


  2. U istoj tavi zagrij 2 žlice maslinova ulja na srednjoj vatri. Piletinu nareži na komade veličine zalogaja, dodaj im 1 žličicu dimljene paprike, 1 žličicu mljevenog kumina, obilan prstohvat soli i svježe mljevenog crnog papra. Sve dobro izmiješaj.

    Kad se ulje dobro zagrije, dodaj piletinu u tavu i peci je 4-5 minuta, uz miješanje, odnosno dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju i ne bude potpuno pečena. Makni s vatre.


  3. U malu tavu stavi 2 žlice maslinova ulja i stavi je na srednju vatru. Inćune iz konzerve ocijedi od ulja. 15 g inćuna nareži na komadiće, slobodno ih malo i zgnjači nožem trebaš dobiti pastu od inćuna.

    Kad se ulje zagrije, dodaj na ulje pastu od inćuna i prži oko 1 minutu, optom dodaj 50 g panko mrvica i prži još 4-5 minuta, dok ne dobiješ zlaćane hrskave mrvice.

    Makni tavu s vatre, u mrvice naribaj koricu 1 limuna i sve dobro izmiješaj. Posoli i popapri prema ukusu,


  4. Ostatak inćuna (45 g) ubaci u zdjelicu zajedno s tahinijem, 1/2 žličice dimljene paprike, 1 žličicom dijon senfa i 3 žlice hladne vode. Dodaj i nasitno nariban ili nasjeckan 1 češanj češnjaka, 40 g svježe naribanog parmezana i sok od 1/2 limuna. U blenderu, ili uz pomoć štapnong miksera, od ovh sastojaka napravi glatki dresing. Dodaj soli i papra prema ukusu.

    Preostalu (neocijeđenu) polovicu limuna nareži na kriške.


  5. Piletinu i dresing dodaj u zdjelu sa salatom, sve dobro izmiješaj, najbolje je rukama!


  6. Posluži salatu obilno posutu aromatiziranim panko mrvicama i ostatkom naribanog parmezana (ili nekog drugog tvrdom aromatičnog sira).


bijeli grah | Author: Hans Isaacson/Unsplash Bijeli grah foto: Hans Isaacson/Unsplash

Svinjski kotleti s bijelim grahom u pestu

Svinjski kotleti s bijelim grahom u pestu su slasno čudo iz jedne tave odvažnih, snažnih okusa s daškom svježine aromatičnog bilja. Ovo jelo savršeno je za večeru preko tjedna, nakon napornog radnog dana.

Ne gasi ekran dok kuham

Svinjski kotleti s bijelim grahom u pestu
15 MIN
pripreme
23 MIN
kuhanja
2
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslinovo ulje 6 žlica
  • Svinjetina - kotleti 2 kom
  • Origano 1 žličica
  • Mladi luk 5 kom
  • Chili pahuljice 1 žličica
  • Bijeli grah iz konzerve 800 g
  • Listići svježeg bosiljka 30 g
  • Listići badema 10 g
  • Kapare 20 g
  • Češnjak 1 režanj
  • Parmezan 30 g
  • Limun 1 kom
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. U velikoj tavu ugrij 2 žlice maslinova ulja na srednjoj vatri. Kotlete posoli i začini sušenim origanom. Prži ih na ulju 2-3 minute sa svake strane, odnosno dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju i ne ispeku se do kraja. Kotlete izvadi na tanjur i pusti da 'odmore'.

    Tavu nemoj prati, nego sokove iz nje iskoristi u sljedećem koraku, za pripremu graha.


  2. Nasitno nasjeckaj 3 mlada luka, dio zelenog dijela stavi sa strane za serviranje. Na 1 žlici maslinova ulja poprži mladi luk na srednjoj vatri, dodaj mu chili pahuljice i prstohvat soli. Prži 2-3 minute, dok mladi luk ne omakša i postane staklast.


  3. U mladi luk dodaj graha iz konzerve, zajedno s tekućinom. Pusti da zakipi. Neka krčka 6-8 minuta, dok grah ne omekša i tekućina se ne zgusne.


  4. Napravi pesto (u blenderu ili uz pomoć štapnog mksera) od listića bosiljka, 2 mlada luka, 10 g listića badema, 1 češnja češnjaka, 3 žlice maslinova ulja i 30 g naribanog parmezana. Dodaj i koricu i sok od 1 limuna. Posoli i popapri prema ukusu. Ako je potrebno, poesto razrijedi s malo vode.


  5. Grah pomiješaj s pestom i posluži na dnu tanjura. Kotlete odvoji od kosti i nareži na kriške te poslaži preko graha u pestu. Pospi nasitno nasjeckanim zelenim dijelovima mladog luka i posluži.


smash burger | Author: Amirali Mirhashemian/Unsplash Smash burger - isprobaj ovaj na korejski način - recept je u nastavku... foto: Amirali Mirhashemian/Unsplash

Korejski smash burgeri i hrskava salata od krumpira

Smash burgeri s odvažnim, korejskim štihom - ovo jelo za utjehu u svakom ti zalogaju donosi pikantnost i hrskavost. Brzi ručak ili večera koji kao da je iz najboljeg burger bara.

Ne gasi ekran dok kuham

Korejski smash burgeri i hrskava salata od krumpira
25 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
2
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Mladi krumpir 400 g
  • Mladi luk 5 kom
  • Češnjak 2 režanj
  • Đumbir - svježi 10 g
  • Cheddar 50 g
  • Mljeveno meso - govedina 250 g
  • Chili pahuljice 1 žličica
  • Suncokretovo ulje 3 žlica
  • Gochujang pasta 3 žlica
  • Majoneza 2 žlica
  • Med 3 žlica
  • Soja umak 1 žlica
  • Sezamovo ulje 2 žličica
  • Limeta 1 kom
  • Pecivo za burgere 2 kom
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. Fritezu na vrući zrak ugrij na 210 stupnjeva.


  2. Krumpire dobro operi, stavi u posudu koja može ići u mikrovalnu, dodaj malo vode i pokrij plastičnom folijom. Peci u mikrovalnoj na najvećoj snazi 8-10 minuta, dok potpuno ne omekšaju.


  3. Mladi luk nasitno nasjeckaj, usitni i češnjak te đumbir. Pola količine mladog luka i cijelu količinu češnjaka i đumbira dodaj u veliku zdjelu. Ostatak mladog luka sačuvaj za kasnije.


  4. U mladi luk s češnjakom i đumbirom dodaj mljeveno meso, chili pahuljice i naribani cheddar. Sve dobro izmiješaj.


  5. Kad su krumpiri kuhani stavi ih na dasku za rezanje i zgnječi dnom staklene čaše ili šalice. Premaži krumpire sa 2 žlice suncokretovog ulja.

    Ubaci namaašćene krumpire u fritezu na vrući zrak na 12- 15 minuta. Trebaju postati hrskavi i zlatno-smeđi. Preokreni ih na pola vremena pečenja.


  6. Pripremi dresing od majoneze za hrskavu krumpir salatu. U zdjelici pomiješaj 1 žlicu gochujang paste, 2 žlicenmajoneze, koriscu 1 limete i sok od 1/2 limete. Posoli i popapri prema ukusu i dobro izmiješaj Stavi sa strane dok ne dođe vrijeme za serviranje.


  7. Pripremi glazuru. U zdjelici pomiješaj gochujang pastu, med, soja sos, seazmovo ulje,sezamove sjemenke i sok od 1/2 limete. Umak zagrijavaj na srednjoj vatri i pusti da kipi 2-3 minute - trebao bi se raducirai na teksturu tekućeg meda.


  8. Na jakoj vatri zagrij veliku tavu. od mješavine mesa odlikuj dvije kugle jednake veličine.

    U tavu dodaj 1 žlicu ulja, kugle od mesa stavi na tavu i špatulom ih pritisni da ih izravnaš u burgere debljine cca 1/2 cm. Prži 1-2 minute dok na donjoj strani burgeri ne priprime zlatno-smeđu boju. Okreni burgere i peci 1-2 minute s druge strane.


  9. Peciva za burgere prereži napola i stavi ih u air fryer da se malo zapeku. Kad su peciva spremna, na svako namaži 1 žlicu dresinga od majoneze, na to stavi burger, a potom i glazuru. Stavi gornji dio peciva. Posluži s hrskavim krumpirima pomiješanim s ostatkom dresinga od majoneze.


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.