Savršeni umak može običan obrok pretvoriti u kulinarsku senzaciju, a ovaj umak od kikirikija upravo to i radi. Kremast je, punog okusa, s blagom dozom pikantnosti i taman toliko aromatičan da se slaže s gotovo svim jelima – od tjestenine i salata do mesa, tofua i svježeg povrća.
Ono što ova umak, u kojem je glavna zvijezda kikiriki, posebnim jest glatka, lako razmaziva tekstura i savršen balans između slanog, slatkog, kiselog i ljutog.
Savršena ravnoteža okusa
Ključ je u jednostavnoj, ali pažljivo osmišljenoj kombinaciji sastojaka. Kikiriki maslac daje kremastu strukturu i bogatu orašastu notu, a soja umak slani kontrast.
Sezamovo ulje dodaje dubinu okusa, rižin ocat svježinu, a malo čili paste pruža taman toliko pikantnosti da zaokruži cijelu priču. Dodatak svježeg đumbira i češnjaka daje posebnu aromatičnost, a lagana doza meda sve fino uravnotežuje.
Priprema je brza i bez puno muke. Sve što trebaš je ubaciti sastojke u blender ili multipraktik i miksati dok ne dobiješ savršeno glatku teksturu.
Ako je potrebno, dodaj malo vode kako bi postigao željenu konzistenciju. Umak možeš odmah poslužiti ili spremiti u hladnjak, gdje će zadržati svježinu do tjedan dana.
Isprobaj i ove slane i slatke zalogaje s kikirikijem...