Oduševit će te ovaj divan kolač koji je preukusan spoj graham krekera, pudinga od vanilije, kikiriki maslaca i čokolade u kremastom kolaču koji se ne peče
Inspiriran klasičnim francuskim éclairom, ovaj kremasti kolač kombinira bogate okuse koje mu donose kikiriki maslac i čokolada u kolaču koja se priprema bez pečenja. Umjesto tradicionalne slastičarske kreme, koristi se brzi puding od vanilije pomiješan s kremastim maslacem od kikirikija, što čini pripremu jednostavnom i zabavnom.
Umjesto kompliciranog choux tijesta koriste se pak graham krekeri pa je ovaj kolač dobro i zato što se priprema bez pečenja. A priznat ćeš da je još uvijek toliko vruće da pećnicu palimo samo u hitnim situacijama.
Graham krekeri zamjenjuju tijesto, postajući mekani i poput kolača dok upijaju kremu tijekom hlađenja. A sve to je preliveno bogatom čokoladnom glazurom koja se topi u ustima i daje savršeni završni dodir.
Ovaj kolač ne samo da je prefin, već je i idealan za pripremu unaprijed jer je najbolji kada se dobro ohladi i okusi sjedine. Bilo da ga poslužuješ na obiteljskom okupljanju, rođendanu ili jednostavno kao sladak završetak dana, osvojit će te neodoljivim okusom.
Kikiriki maslac
foto: Towfiqu Barbhuiya/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Kolač s maslacem od kikirikija i čokoladom
15 MIN
pripreme
1 MIN
kuhanja
16
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Prašak za puding od vanilije
1
kom
Mlijeko
1,50
šalica
Kikiriki maslac
0,75
šalica
Zamrznuti šlag
225
g
Graham krekeri
410
g
Čokolada - komadići
1
šalica
Vrhnje za šlag
0,75
šalica
Kukuruzni sirup (svijetli)
0,25
šalica
Sol
0,12
žličica
Postupak
Skuhaj puding od vanilije u mlijeku. Kad se ohladi, dodaj maslac od kikirikija i miješaj dok se sve dobro ne sjedini. Zatim lagano umiješaj omekšali zamrznuti gotovi šlag.
U pravokutni kalup za pečenje dimenzija 23x33 cm položi jedan sloj graham krekera. Premaži polovinom kreme od pudinga i kikiriki maslaca.
Stavi drugi sloj graham krekera, premaži preostalom kremom i završi trećim slojem graham krekera. Ne brini ako nemaš dovoljno krekera da potpuno prekriješ vrh, samo ih ravnomjerno rasporedi.
U posudi koja može ići u mikrovalnu pećnicu pomiješaj komadiće čokolade, vrhnje za šlag, kukuruzni sirup i prstohvat soli. Zagrijavaj u mikrovalnoj na najvišoj temperaturi u intervalima od 15 sekundi, miješajući nakon svakog intervala, dok se čokolada potpuno ne otopi i smjesa ne postane glatka (ukupno oko 1 minutu).
Alternativno, možeš zagrijavati smjesu u lončiću na laganoj vatri.
Prelij čokoladnu glazuru ravnomjerno preko zadnjeg sloja graham krekera. Glazuru izravnaj špatulom. Pokrij tortu i stavi je u hladnjak na najmanje 8 sati ili preko noći kako bi se slojevi dobro proželi i krekeri omekšali.