Ova raskošna sladoledna pita je savršen spoj hrskave podloge, sladoleda s komadićima kikirikija i čokoladom, uz dodatak domaćeg preljeva od karamela
Sladoled je neizostavan dio ljetnih užitaka, a sladoledna pita vodi nas na sasvim novu slatku razinu. Kombinacija kremastog sladoleda od vanilije s hrskavim slojem graham krekera i domaćim karamel umakom ovaj desert istovremeno čini i laganim i dekadentnim.
Slatko, slano, kremasto... svaki zalogaj ove sladoledne pite donosi harmoniju okusa koja je jednostavno neodoljiva. Priprema pite je iznenađujuće jednostavna, a krajnji rezultat izgleda kao da je izašao iz vrhunske slastičarnice. Graham krekere, koji čine osnovu korice, lako je pripremiti i savršeno se nadopunjuju s bogatim okusom sladoleda.
Sladoled od vanilije obogaćen je karamelom i kikirikijem
foto: vecstock/Freepik
Sladoled je dodatno obogaćen nasjeckanim čokoladicama s kikirikijem, odnosno kikiriki maslacem, stvarajući kontrast koji će oduševiti sve ljubitelje slatkog. Ali prava zvijezda deserta je karamel umak. Pripremljen od smeđeg šećera, maslaca i vrhnja, umak od karamela dodaje bogatstvo i dubinu okusa koji savršeno nadopunjuju sladoled.
Ne gasi ekran dok kuham
Sladoledna pita s kikirikijem i karamelom
50 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
PODLOGA
Sastojci
Graham krekeri
18
kom
Maslac
0,33
šalica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175°C. Usitni graham krekere u multipraktiku ili u plastičnoj vrećici pomoću valjka za tijesto. Prebaci mrvice keksa u zdjelu i umiješaj otopljeni maslac.
Utisni smjesu u kalup za pitu i peci dok podloga od keksa ne postane zlaćana i čvrsta, otprilike 5 minuta. Ostavi da se potpuno ohladi.
NADJEV
Sastojci
Sladoled od vanilije
1
kg
Pekan orasi
0,25
šalica
Čokoladica s kikirikijem (Snickers)
2
kom
Desert od čokolade i kikiriki maslaca (Peanut butter cups)
4
kom
Postupak
Izvadi sladoled iz zamrzivača i pusti da malo omekša. Umiješaj u sladoled grubo nasjeckane pekane, nasjeckane deserte od čokolade i kikiriki maslaca i 2 čokoladice s kikirikijem, pa smjesu ulij u pripremljenu podlogu.
Pokrij folijom i zamrzni dok ne postane vrlo tvrdo, otprilike 1-2 sata.
KARAMEL UMAK
Sastojci
Smeđi šećer
1
šalica
Slatko vrhnje
0,50
šalica
Maslac
4
žlica
Sol
1
prstohvat
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Postupak
Pomiješaj smeđi šećer, vrhnje, maslac i sol u loncu na srednje niskoj vatri. Kuhaj uz lagano miješanje dok se ne zgusne, 5-7 minuta.
Dodaj vaniliju i kuhaj još jednu minutu za dodatno zgušnjavanje. Ulij umak u staklenku i stavi u hladnjak da se ohladi.
Izreži kriške pite i posluži ih prelivene hladnim karamel umakom i posute nasjeckanim pekanima. Sa strane možeš posluđiti još karamel umaka.