Recepti Desert 27. kolovoza 2024.

Sladoledna pita s kikirikijem i karamelom

Desert
50 MIN
0 MIN
8
JEDNOSTAVNO
Sladoledna pita s kikirikijem i karamelom
foto: @bakingwithjoshandange Instagram
Ova raskošna sladoledna pita je savršen spoj hrskave podloge, sladoleda s komadićima kikirikija i čokoladom, uz dodatak domaćeg preljeva od karamela

Sladoled je neizostavan dio ljetnih užitaka, a sladoledna pita vodi nas na sasvim novu slatku razinu. Kombinacija kremastog sladoleda od vanilije s hrskavim slojem graham krekera i domaćim karamel umakom ovaj desert istovremeno čini i laganim i dekadentnim.

Slatko, slano, kremasto... svaki zalogaj ove sladoledne pite donosi harmoniju okusa koja je jednostavno neodoljiva. Priprema pite je iznenađujuće jednostavna, a krajnji rezultat izgleda kao da je izašao iz vrhunske slastičarnice. Graham krekere, koji čine osnovu korice, lako je pripremiti i savršeno se nadopunjuju s bogatim okusom sladoleda.

Sladoledna pita s kikirikijem i karamelom | Author: vecstock/Freepik Sladoled od vanilije obogaćen je karamelom i kikirikijem foto: vecstock/Freepik

Sladoled je dodatno obogaćen nasjeckanim čokoladicama s kikirikijem, odnosno kikiriki maslacem, stvarajući kontrast koji će oduševiti sve ljubitelje slatkog. Ali prava zvijezda deserta je karamel umak. Pripremljen od smeđeg šećera, maslaca i vrhnja, umak od karamela dodaje bogatstvo i dubinu okusa koji savršeno nadopunjuju sladoled.

Ne gasi ekran dok kuham

Sladoledna pita s kikirikijem i karamelom
50 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
PODLOGA
Sastojci
  • Graham krekeri 18 kom
  • Maslac 0,33 šalica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175°C. Usitni graham krekere u multipraktiku ili u plastičnoj vrećici pomoću valjka za tijesto. Prebaci mrvice keksa u zdjelu i umiješaj otopljeni maslac.

    Utisni smjesu u kalup za pitu i peci dok podloga od keksa ne postane zlaćana i čvrsta, otprilike 5 minuta. Ostavi da se potpuno ohladi.


NADJEV
Sastojci
  • Sladoled od vanilije 1 kg
  • Pekan orasi 0,25 šalica
  • Čokoladica s kikirikijem (Snickers) 2 kom
  • Desert od čokolade i kikiriki maslaca (Peanut butter cups) 4 kom
Postupak
  1. Izvadi sladoled iz zamrzivača i pusti da malo omekša. Umiješaj u sladoled grubo nasjeckane pekane, nasjeckane deserte od čokolade i kikiriki maslaca i 2 čokoladice s kikirikijem, pa smjesu ulij u pripremljenu podlogu.

    Pokrij folijom i zamrzni dok ne postane vrlo tvrdo, otprilike 1-2 sata.


KARAMEL UMAK
Sastojci
  • Smeđi šećer 1 šalica
  • Slatko vrhnje 0,50 šalica
  • Maslac 4 žlica
  • Sol 1 prstohvat
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
Postupak
  1. Pomiješaj smeđi šećer, vrhnje, maslac i sol u loncu na srednje niskoj vatri. Kuhaj uz lagano miješanje dok se ne zgusne, 5-7 minuta.

    Dodaj vaniliju i kuhaj još jednu minutu za dodatno zgušnjavanje. Ulij umak u staklenku i stavi u hladnjak da se ohladi.


  2. Izreži kriške pite i posluži ih prelivene hladnim karamel umakom i posute nasjeckanim pekanima. Sa strane možeš posluđiti još karamel umaka.


Isprobaj i ove recepte bez pečenja!

deserti bez pečenja Možda vas zanima... Odlične slastice za koje ti ne treba pećnica Recepti Petominutni dvoslojni kolač bez pečenja Možda vas zanima... Petominutni dvoslojni kolač bez pečenja Recepti Kocke od čokolade i kikiriki maslaca Možda vas zanima... Kocke od čokolade i kikiriki maslaca gotove za 10 minuta Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.