Mihalj, Graševina 2011.

Kada sam prvi put probao graševinu Branka Mihalja iz berbe 2008. znao sam da tako dobro vino nije plod slučajnosti već ozbiljnog i dugogodišnjeg rada.
Vidi originalni članak

Naime, obitelj Mihalj već se 60 godina bavi vinogradarstvom i danas pripada najboljim proizvođačima graševine u Zlatnoj dolini. Položaji na južnim obroncima Krndije daju izvrsne graševine, pa me tako nakon 2008., i njihova berba iz 2009. oduševila.

Bila je pomalo hrskava i mineralna, baš kakve graševine volim. S berbom 2010. nisam bio oduševljen, ali to je bila doista teška i problematična godina. Požeška kotlina ima vrlo povoljne uvjete za uzgoj graševine. Vinogradi su uglavnom na 250-350 metara nadmorske visine s padinama različite inklinacije, tlo je distrično smeđe, tipično, lesivirano, humozno i ranker, a gustoća nasada 5000 trsova/ha. Branko Mihalj ima zasađenu lozu na 4.9 ha i uglavnom je to graševina te u manjem postotku rajnski rizling, traminac, muškat ruža (omiška), portugizac, merlot, cabernet franc i cabernet sauvignon.

Vrenje za graševinu se odvija u inox posudama uz kontroliranu temperaturu od 16-18 ºC a dozrijevanje na talogu 8-10 mjeseci. Graševina 2011. posljednja je Mihaljeva graševina na tržištu. On ih čuva nešto duže od ostalih proizvođača kutjevačkog kraja što mi se čini ispravnim jer kiselina i alkohol koje ima dobar su preduvjet da se takvo vino može duže zadržati u podrumu te izbaciti spremnije i zrelije. Vino je zlatno-žute boje, bistro i sjajno. Njegova intenzivna voćnost preplavljuje nos; jabuke, kruške, breskve. Vrlo lijepo i bogato, široko i primamljivo.

U ustima je slasno, pomalo hrskavo, mineralno, izvrsno izbalansiranih kiselina i alkohola, čvrstog i punog tijela. Definitivno među najboljim graševinama na našem tržištu. Alkohol je 13.4% vol. i potpuno je nenametljiv, štoviše, prikriven je i nenapadan, što vino čini izuzetno pitkim uz ovakve kiseline. Vino se čini pred svojim vrhuncem, u najboljoj je fazi za uživanje, no bilo bi ga zanimljivo kušati kroz godinu-dvije ponovno.

Osvrte Hrvoja Petrića o gastronomiji i enologiji možete pratiti na njegovoj Facebook stranici wineandfood4u.

Vino za recenziju osigurala je vinoteka Vivatina.

Vrsta: bijelo suho vino
% alkohola: 13,4
Sorta: graševina
Berba: 2011.
Regija: Kutjevačko vinogorje
Proizvođač: Branko Mihalj
Najbolje pristaje uz: Bijelu ribu sa žara, škampe, školjke, tjesteninu, piletinu
Cijena: 65,50 kn

 

Posjeti Gastro.hr