Špajza 12. rujna 2013.

Mihalj, Graševina 2011.

Graševina Mihalj
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada sam prvi put probao graševinu Branka Mihalja iz berbe 2008. znao sam da tako dobro vino nije plod slučajnosti već ozbiljnog i dugogodišnjeg rada.

Naime, obitelj Mihalj već se 60 godina bavi vinogradarstvom i danas pripada najboljim proizvođačima graševine u Zlatnoj dolini. Položaji na južnim obroncima Krndije daju izvrsne graševine, pa me tako nakon 2008., i njihova berba iz 2009. oduševila.

Bila je pomalo hrskava i mineralna, baš kakve graševine volim. S berbom 2010. nisam bio oduševljen, ali to je bila doista teška i problematična godina. Požeška kotlina ima vrlo povoljne uvjete za uzgoj graševine. Vinogradi su uglavnom na 250-350 metara nadmorske visine s padinama različite inklinacije, tlo je distrično smeđe, tipično, lesivirano, humozno i ranker, a gustoća nasada 5000 trsova/ha. Branko Mihalj ima zasađenu lozu na 4.9 ha i uglavnom je to graševina te u manjem postotku rajnski rizling, traminac, muškat ruža (omiška), portugizac, merlot, cabernet franc i cabernet sauvignon.

Vrenje za graševinu se odvija u inox posudama uz kontroliranu temperaturu od 16-18 ºC a dozrijevanje na talogu 8-10 mjeseci. Graševina 2011. posljednja je Mihaljeva graševina na tržištu. On ih čuva nešto duže od ostalih proizvođača kutjevačkog kraja što mi se čini ispravnim jer kiselina i alkohol koje ima dobar su preduvjet da se takvo vino može duže zadržati u podrumu te izbaciti spremnije i zrelije. Vino je zlatno-žute boje, bistro i sjajno. Njegova intenzivna voćnost preplavljuje nos; jabuke, kruške, breskve. Vrlo lijepo i bogato, široko i primamljivo.

U ustima je slasno, pomalo hrskavo, mineralno, izvrsno izbalansiranih kiselina i alkohola, čvrstog i punog tijela. Definitivno među najboljim graševinama na našem tržištu. Alkohol je 13.4% vol. i potpuno je nenametljiv, štoviše, prikriven je i nenapadan, što vino čini izuzetno pitkim uz ovakve kiseline. Vino se čini pred svojim vrhuncem, u najboljoj je fazi za uživanje, no bilo bi ga zanimljivo kušati kroz godinu-dvije ponovno.

Osvrte Hrvoja Petrića o gastronomiji i enologiji možete pratiti na njegovoj Facebook stranici wineandfood4u.

Vino za recenziju osigurala je vinoteka Vivatina.

Vrsta: bijelo suho vino
% alkohola: 13,4
Sorta: graševina
Berba: 2011.
Regija: Kutjevačko vinogorje
Proizvođač: Branko Mihalj
Najbolje pristaje uz: Bijelu ribu sa žara, škampe, školjke, tjesteninu, piletinu
Cijena: 65,50 kn

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.