Najskuplji sir na svijetu - 1000 eura za kilogram

Thinkstock
Začudo, ali najskuplji sir na svijetu ne radi se od kravljeg, bivoljeg, niti kozjeg mlijeka - već od magarećeg!
Vidi originalni članak

Daleko od Švicarske, zemlje sireva, ovaj najskuplji sir na svijetu - magareći sir radi se na farmi u Srbiji, a nazvan je "Pule" po magarećem mladunčetu. 

U rezervatu Zasavica nedaleko od Srijemske Mitrovice proizveden je prvi sir od magarećeg mlijeka. Cijena mu doseže nevjerojatnih 1000 eura za kilogram

Magarica daje vrlo male količine mlijeka, tek oko 35 litara godišnje, a kako je za izradu kilograma sira potrebno 25 litara mlijeka postaje jasnije zašto ga proizvođači cijene kao suho zlato, i zbog čega ovaj sir toliko košta. Cijeli proces pravljenja sira obavlja se ručno.

Svojstva magarećeg mlijeka cijenili su i stari Egipćani. Znajući da ovo mlijeko čuva žensku ljepotu, kraljica Kleopatra kupala se u magarećem mlijeku. Za jednu njenu kupku svakodnevno je muženo i po 1000 magarica. Mlijeko je samo po sebi vrlo slično ljudskom. Sadrži antialergene i svega jedan posto mliječne masti. Konzumira se isključivo sirovo jer prokuhavanjem gubi dragocjene sastojke, pogotovo C vitamin kojeg ima 60 puta više od kravljeg. Cijena jedne litre magarećeg mlijeka stoji 40 eura.

Više o magarećem siru, pogledajte u videu.

Posjeti Gastro.hr