30. listopada 2015.

Sir i vino strastveni su ljubavnici

sir
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kravlji, ovčji, kozji ili miješani, tvrd ili mek, mlad, zreo ili "prezreo" sir, te bijela ili crvena, suha ili slatka, aromatična ili ne, mlada ili odležana, pjenušava ili mirna vina.

Uz takvu ponudu čini se da je poprilično teško odabrati najbolju kombinaciju no poštivanjem nekoliko pravila, dvije izvrsne namirnice će zajedno biti bolje nego svaka posebno.

Prvenstveno treba uskladiti zrelost sira i vina te intenzitete njihova mirisa i okusa. Mladi svježi sirevi sadrže više vode i imaju nježniju mliječnu strukturu, a pristajat će im svježa bijela i crvena vina voćnih aroma, suha ružićasta te laganiji suhi pjenušci.

Klasična francuska kombinacija su svježi kozji sir i mladi sauvignon blanc, a Talijani će isto vino poslužiti s mozzarellom.

Naš par, barem u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, mogu biti sir i vrhnje sa chardonnayom koji nije bio u drvetim bačvama, a može biti dovoljno kremast da poprati vrhnje. Ako je sir bez vrhnja, odlično će mu pristajati zeleni silvanac.

Kako je uvijek dobro sparivati hranu i vino iz istoga kraja, svježim sirevima u Slavoniji i Baranji treba pridružiti mlade graševine, u Istri malvazije, a u Dalmaciji maraštinu ili rukatac, vugavu pa i kujundžušu, ako sir nije jako ocijeđen.

vino | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Zriobom sir gubi vlagu i ostali sastojci se koncentriraju pa su stariji sirevi jačeg i bogatijeg okusa, no svaki drukčijeg. Punomasni meki sirevi, kakvi su brie i camembert, dobivaju zemljane arome, a poslužuju se s boljim pjenušcima ili crnim pinotima.

Tvrđi sirevi poput ementalera slađi su i mirišu na orašaste plodove, a pristaju im laganija crvena vina voćnih okusa kakvo je Beaujolais, a kod nas može biti frankovka. Plavi sirevi tipa nježnije gorgonzole i oštrog roqueforta s vremenom postaju opori i "vole" crvena vina srednjeg tijela poput merlota ili syraha.

Gaudi i edameru pristaju rizlinzi i traminci s manjim ostatkom neprovrelog šećera jer se slano i slatko fino slažu u sparivanju hrane i vina.

Parmezanu, ne onom ribanom, nego trganom tvrdom siru, odlično su društvo jača vina poput cabernet sauvignona, talijanskog sangiovesea pa i naših crnih favorita babića i crljenka, ako je sir srednje zreo, ili plavca malog ako je već u dobi kojoj se odaje posebna počast.

Ponajbolji odležani plavci, stari od pet do sedam godina, odlično će pristajati i zrelom paškom siru. Tanini, po kojima je plavac poznat, vežu na sebe masnoću i bjelančevine pa kao da nam isperu usta nakon svakog zalogaja zrelog sira. Po pravilu da slano i slatko idu zajedno, zrelom tvrdom i slanom paškom siru pristajat će i slađa predikatna bijela vina od izbornih berbi rizlinga, graševine, traminca, sivog pinota, posebno ako ugodno mirišu na plemenitu plijesan.

Sir se često poslužuje s voćem i pri tome se mogu pratiti pravila sparivanja s vinom. Mladim sirevima pristaje sočno voće, slanima slatko i suho, a tvrdima intenzivnijeg mirisa orašasti plodovi. Igra sa sirevima, voćem i vinima je prekrasna i uzbudljiva. Poput vođenja ljubavi zahtijeva ponešto mašte i vježbe, ali pruža veliki užitak.

Deset dobrih kombinacija popularnih sireva s vinima:

  • Svježi sir – Zeleni silvanac
  • Mozarella – Sauvignon
  • Edamer – Sivi pinot
  • Trapist - Chardonnay
  • Gauda – Polusuhi rizling
  • Ementaler – Mlada frankovka
  • Brie – Crni pinot
  • Gorgonzola – Zreliji brut pjenušac
  • Parmezan – Odležani plavac
  • Paški sir – Predikatna graševina s plemenitom plijesni
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.