Špajza 30. ožujka 2016.

Najskuplji sir na svijetu - 1000 eura za kilogram

magarac
1/2
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Začudo, ali najskuplji sir na svijetu ne radi se od kravljeg, bivoljeg, niti kozjeg mlijeka - već od magarećeg!

Daleko od Švicarske, zemlje sireva, ovaj najskuplji sir na svijetu - magareći sir radi se na farmi u Srbiji, a nazvan je "Pule" po magarećem mladunčetu. 

U rezervatu Zasavica nedaleko od Srijemske Mitrovice proizveden je prvi sir od magarećeg mlijeka. Cijena mu doseže nevjerojatnih 1000 eura za kilogram

magarac-sir | Author: Screenshoot foto: Screenshoot

Magarica daje vrlo male količine mlijeka, tek oko 35 litara godišnje, a kako je za izradu kilograma sira potrebno 25 litara mlijeka postaje jasnije zašto ga proizvođači cijene kao suho zlato, i zbog čega ovaj sir toliko košta. Cijeli proces pravljenja sira obavlja se ručno.

Svojstva magarećeg mlijeka cijenili su i stari Egipćani. Znajući da ovo mlijeko čuva žensku ljepotu, kraljica Kleopatra kupala se u magarećem mlijeku. Za jednu njenu kupku svakodnevno je muženo i po 1000 magarica. Mlijeko je samo po sebi vrlo slično ljudskom. Sadrži antialergene i svega jedan posto mliječne masti. Konzumira se isključivo sirovo jer prokuhavanjem gubi dragocjene sastojke, pogotovo C vitamin kojeg ima 60 puta više od kravljeg. Cijena jedne litre magarećeg mlijeka stoji 40 eura.

Više o magarećem siru, pogledajte u videu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.