Narezni krumpir je posmeđio? Izbjegni problem!

Nataliya Vaitkevich/Pexels Rezanje krumpira
Smeđe mrljice koje se pojavljuju na narezanom krumpiru nepotrebna su komplikacija. Evo kako možeš usporiti proces diskoloracije...
Vidi originalni članak

Ako pripremaš ručak ili večeru od nekoliko sljedova, priprema i organizacija vremena su presudne. Tijekom planiranja trebaš razmišljati i o sitnicama, uključujući i pripremu priloga

Jedan od najčešćih (i najukusnijih) priloga je krumpir. Poprilično je jeftin i svi ga vole, a recepata nebrojeno mnogo i teško može dosaditi.

Međutim, narezani krumpir ne može dugo stajati na sobnoj temperaturi i na suhom jer brzo poprima ružnu smeđu boju. Kao i u slučaju jabuka, nakon što zarežeš krumpir i "oštetiš" mu staničnu strukturu, moraš ga vrlo brzo termički obraditi ili pravilno uskladištiti.

 

4 metode Za recept trebaš zrele banane? Evo kako požuriti zrenje..

 

1. Uroni krumpir u ledenu vodu

Kisik je veliki neprijatelj sirovog krumpira. Proces oksidacije možeš usporiti tako da nareyani krumpir uroni[ u posudu s ledenom vodom.

Osim što ćeš umanjiti dotok kisika, usporit ćeš i i enzimsku aktivnost, zbog koje će krumpir dulje ostati lijepe boje. Preporučujemo da posudu s vodom staviš u hladnjak i da krumpir potrošiš u roku od 24 sata, kako ne bi nepovratno omekšali.

2. Dodaj nešto kiselo!

Diskoloraciju ćeš također usporiti ako umanjiš ph. Ne radi se o nekom kompleksnom kemijskom pokusu, već o dodavanju limuna, limunske kiseline ili octa u posudu u kojoj su krumpir i voda.

Imaj na umu da će ti za 2 litre vode trebati sok polovice limuna

Htjeli bismo dodati kako su smećkasti krumpiri i dalje sigurni za konzumaciju. Ako su stajali sat vremena na sobnoj temperaturi i imaju mrljice, zaista se ne moraš bojati. Oksidacija neće utjecati na okus i bit će i dalje dobri za prženje ili pečenje. Za savršeno kremasti pire krumpir ipak ćeš trebati narezati nove, kako boja ne bi upropastila završni proizvod.

 

Posjeti Gastro.hr