Savršeno žute banane bez točkica, idealne razine slatkoće, odličan su zalogaj tijekom dana i baza za pripremu izvanrednog banana splita. Međutim, za pripremu velike većine slastica trebat će ti zrele banane koje su i slađe i mekše.
Ako u košari s voćem imaš zelenkaste, ili ove spomenute idealno žute banane, banana kruh, brownieji s bananom, muffini ili smoothie neće biti podjednako ukusni i idealne teksture. Na sreću, proces zrenja možeš, po potrebi, malo ubrzati. U nastavku raspisujemo 4 efikasne metode, ovisno o tome koliko vremena imaš.
1. Do zrelih banana za 3 dana...
Ako tek planiraš što ćeš pripremati za vikend, i nisi u stisci s vremenom, zelene banane ostavi na toplom mjestu do kojeg dopire sunce. Toplina će znatno ubrzati proces zrenja!
2. Do zrelih banana za 2 dana...
U papirnatu vrećicu ubaci banane i dvije zrele jabuke. Jabuke će ispustiti etilen, koji ubrzava proces zrenja voća i povrća. Istom se metodom možeš poslužiti i ako, primjerice, iz trgovine doneseš tvrdi avokado.
3. Do zrelih banana za 3 sata...
Ako zaista nemaš vremena, banane ubaci u zamrzivač na barem 3 sata. Kora će posmeđiti, a banane će biti puno mekše nakon što se odmrznu. Svakako provjeri u kakvom su stanju nekoliko sati prije no što kreneš s pripremom odabranog recepta!
4. Imaš samo nekoliko minuta?
Postoji još jedno rješenje za sve one koji su stanje banana provjerili nakon što su već izvagali sve potrebne sastojke za pripremu banana kruha ili brownieja. Ubaci banane u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i peci ih otprilike 5 minuta. Kora će brzo potamniti, dok će unutrašnjost biti savršeno mekana i spremna za daljnje kulinarske avanture.
ISPROBAJ RECEPTE ZA SLASTICE S BANANAMA: