Špajza 21. listopada 2023.

Pravilno uskladišti jabuke kako bi dugo ostale svježe

Jabuke
Jabuke foto: Chandra Oh/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Svake godine 21. listopada obilježava se Svjetski dan jabuka, ukusnog, zdravog i pristupačnog voća. Ako ih slučajno imaš puno kod kuće, pametno ih uskladišti i uživaj tjednima u svježem voću

Osim što su jabuke ukusne i odlična su baza brojnih deserata, prednost im je što mogu i poprilično dugo stajati. Da im maksimalno produljiš rok trajanja, pripazi na uvjete u prostoru u kojem su uskladištene.

Donosimo najbolje savjete koji će ti olakšati skladištenje...

 

Jabuke Možda vas zanima... Ova 3 doručka s jabukama moraš isprobati! Recepti

 

Pregledaj svaku jabuku!

Možda ti se ovo čini nebuloznim, ali jabuke s vidljivim oštećenjima će brzo početi truliti. S obzirom na to da je poanta skladištenja produljiti rok trajanja voćke, iz kutije/vreće izbaci sve koje ti se čine nagnječene ili već prezrele i probaj ih odmah iskoristiti, barem onaj neoštećeni dio.

Naravno, njih možeš odmah iskoristiti za pripremu kolača, kuhanje umaka ili kompota.

 | Author: Monika Grabkowska/Unsplash Imaš hrpu jabuka, a što s njima? foto: Monika Grabkowska/Unsplash

Temperatura je bitna

Jabuke će najduže ostati svježe pri temperaturama do 4 stupnja, u čistom i tamnom prostoru. Bitno je da temperatura bude niska jer to usporava oslobađanje etilena iz jabuka, koji ubrzava proces fermentacije. Mogu ti poslužiti hladni, ali suhi i uređeni, podrumi ili pak ladica za voće u hladnjaku.

Dakle, ako ne planiraš pojesti kupljene jabuke u roku od tjedan dana, nemoj ih ostavljati u košari s voćem na sobnoj temperaturi.

 

Možda vas zanima... Saznaj kako pravilno podgrijati pitu od jabuka Špajza

 

Povremeno provjeri stanje

Ako jabuke stoje mjesec dana ili dulje, provjeri u kakvom su stanju i po potrebi izvadi sve koje ti se čine mekanima ili imaju blago sasušenu koricu. Uz pažnju, i u dobrim uvjetima, neke će sorte ostati svježe i po 2, 3 mjeseca. 

Guljenje i rezanje je isključeno!

Ovu stavku ni ne moramo objašnjavati. Svima je poznato kako narezane jabuke ekspresno poprimaju smećkastu boju i postaju mekane. Imajući to na umu, guljenje i rezanje su opcija samo ako ih planiraš potrošiti u roku od nekoliko sati. 

Oksidaciju možeš usporiti uz pomoć malo kiseline, poput octa ili limunova soka, ali to je zaista kratkotrajno rješenje. 

 | Author: Rodion Kutsaiev/Pexels Jabuka na dan... Kako ono ide poznata poslovica? foto: Rodion Kutsaiev/Pexels

IMAŠ NEKOLIKO ZRELIH JABUKA KOJE TREBAŠ ODMAH ISKORISTITI? Isprobaj sljedeće recepte: 

 

Možda vas zanima... Kako napraviti domaći sok od jabuka Kolumne Možda vas zanima... Ovaj brzi kolač s jabukama hit je svakog rujna! Recepti Možda vas zanima... Slatke jesenske pogačice s jabukama i sirom Kolumne Možda vas zanima... Pripremi zapečene jabuke punjene orašastim plodovima Kolumne Možda vas zanima... Brzi kolač s jabukama - za baš svaku priliku Kolumne Možda vas zanima... Super recept za crumble s jabukama Jamieja Olivera Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.