Recepti 47701 prikaza 15. listopada 2018.

Hit na Instagramu: Isprobali smo Darkov čarobni kolač s jabukama

Darko Kontin
Osam sastojaka, desetak minuta pripreme i 40 minuta u pećnici bili su dovoljno da ovaj čarobni kolač od jabuka osvoji Instagram. Nije nam trebalo dugo da ga isprobamo i sami...

Darkov čarobni kolač od jabuka priprema se od svega nekoliko suhih sastojaka, jabuka i maslaca, pa nije ni čudo da je za pripremom ove slastice "poludio" dobar dio foodie Instagram svijeta. Na ovaj smo kolač naletjeli barem tri puta u posljednja tri dana, a onda smo se predali i sami bacili na pripremu.

 

Možda vas zanima... Flavorific - kako je bloger Darko pokrenuo genijalan food posao Špajza

 

Ono što ga čini posebnim jest tehnika pripreme. Naime, ovaj kolač ne zahtijeva baš nikakvu tekućinu. Dovoljno je tek pomiješati gris, brašno, šećer, prašak za pecivo i vaniliju, sastojke rasporediti po posudi za pečenje, a zatim ih prekriti ribanim jabukama. Sok iz jabuka suhim će sastojcima pomoći da stvore biskvit, a vi ćete u rekordnom roku uživati u genijalnoj jesenskoj slastici.

U svoju smo se slatku avanturu upustiti u nedjelju navečer, pomalo skeptični s obzirom na kombinaciju sastojaka, a zatim se potpuno iznenadili koliko smo sočan, mekan i ukusan kolač zapravo izvadili iz pećnice.
 

 

Idealan je uz šalicu čaja navečer ili pak prvu jutarnju kavu, nakon ručka ili večere, ma baš u svako doba.

U nastavku vam prenosimo Darkov recept za čarobni kolač, a na vama je samo da se upustite u pripremu i uživate. Mi već danas planiramo pripremu druge porcije.

 

 | Author: Darko Kontin Darko Kontin

 

Potrebno vam je:

  • 1 čaša grisa
  • 1 čaša oštrog brašna
  • 1 čaša šećera
  • 1 paketić prašak za pecivo 
  • 1 paketić vanilin šećera
  • Jabuke po potrebi i želji
  • Cimet po želji
  • Maslac po potrebi
  • Postupak pripreme:

Postupak pripreme:

  1. U dublju posudu dodajte 1 čašu od 3 dcl brašna, istu čašu griza, te na kraju čašu šećera.
  2. Dodajte i jedan paketić praška za pecivo i paketić vanilin šećera.
  3. Sve suhe sastojke pomiješajte.
  4. Dno protvana nauljite i posipajte brašnom da se kolač ne zalijepi, a zatim preko svega rukama posipajte suhu smjesu (griz, šećer i brašno).
  5. Sloj suhe smjese ne treba biti debeo, već dovoljan da pokrije i da se kroz njega ne vidi dno protvana.
  6. Preko suhe smjese posipajte obilnu količinu ribanih jabuka (nije ih potrebno cijediti prije) s malo mljevenog cimeta. A preko jabuka ponovno posipajte suhu smjesu dok ih u potpunosti ne prekrijete.
  7. Postupak ponavljajte sve dok imate jabuka i suhe smjese, ili vam stane sve u protvan.
  8. Na kraju po kolaču naribajte maslac i stavite ga peći u pećnicu na 200 stupnjeva oko 40 minuta ili dok ne vidite da je dobio lijepu zlatnu boju.

Napomena!

Predložene količine su ovdje isključivo informativno. Inače koju god veličinu čaše/šalice iskoristite bit će dobar recept. Samo pripazite da su omjeri namirnica raspoređeni u pravilnim trećinama.

Dobar tek!

Više sjajnih recepata pronađite na blogu Darkova Web Kuharica, a kako je kolač ispao foodiejima s Instagrama, pogledajte u nastavku.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sipana pita od jabuka ..... nisam vjerovala da jednostavan kolač bez jaja i mlijeka može biti ovako fenomenalan. Zahvaljujući @darkokontin pronašla sam recept za savršenu pitu. #sipanapitaodjabuka #applecake #pitaodjabuka #jabuke #tojeto #jedijadnaionakosidebela #pie #apfelkuchen #tortadimele #tarteauxpommes #desert #yummy #zaprstepolizat #kauflandhr #domaćejabuke #backen #bake 🍎 Suhi sastojci 1 čaša oštrog brašna 1 prašak za pecivo 1 čaše griza 1 čaša šećera 1 vanilin šećer Nadjev s jabukama 5-6 naribanih jabuka 1 žlica cimeta Ostalo 130 g maslaca 🍎 Priprema: Za pripremu kolača potrebna vam je čaša od cca 250 ml. Jabuke operite, ogulite i naribajte pa pomiješajte s cimetom. Ostavite ih neka odstoje dok pripremate ostale sastojke kako bi pustile svoj sok. U zdjeli pomiješajte oštro brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, šećer i griz. Promiješajte pa podijelite suhe sastojke na 4 jednaka dijela. Kalup (kod mene 20x30 cm) namastite i u isti sipajte 1/4 suhih sastojaka, a zatim lijepo rasporedite 1/3 naribanih jabuka. Jabuke uzimajte zajedno sa njihovim sokom jer od njega će kolač biti sočan. Rukama sve lagano pritisnite. Ponavljati suhu smjesu, pa jabuke, suhu smjesu, jabuke i suhu smjesu. Prije pečenja po kolaču naribajte ili narežite na listiće maslac. Kolač pecite 35-40 minuta na temperaturi od 200 °C. Prije posluživanja kolač ohladite na sobnoj temperaturi ako ga probate prije gotovo je i s hlađenjem i čekanjem. 😂 Verzija ovog kolača na netu ima bezbroj i svi ga hvale, sad znam i zašto.

A post shared by m@ndi_CA (@mandi_cas) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Znaš onu tepsiju koja je bila iza mene i mog dupeta na sinoćnjem storiju?? Ako ju nisi primjetio/la jer su u prvom planu bili moji pump kvadricepsi i pump gluteusi, odlično, jer to znači da se moje vježbanje isplati. 😁😎💪😅 Ako si ju ipak primjetio/la, bravo, imaš oko za detalje. 😜 A ako te zanima šta je bilo u njoj, evo ti odgovor. Čarobni kolač od jabuka, za koji sam recept našla kod @darkokontin Čaroban jer se priprema na jako zanimljiv i neobičan način. Sjetila sam se da sam taj postupak vidjela još prošle, pretprošle godine na tv-u i razmišljala da ga moram isprobati, ali eto, nisam. Uglavnom, rekli bi neki, recept nema veze sa fitnessom. Al' rekla bih ja, pa i ima. Uvrstiš ga u svoj #cheatmeal ili #cheatday, malo se opustiš, pa dalje nastaviš pravilno i eto ga, kako nema veze. Pomaže da zadovoljiš želju za slatkim, i ne poludiš odričući se apsolutno svega što nije po ps-u. A #fitness #fitnesslife i #fitnesslifestyle da bi većini bili održivi, tu i tamo sadrže upravo ovakve stvari. Da ne duljim (haha, baš funny, jel 😅), ako voliš kolače sa 🍎 recept potraži kod @darkokontin na profilu, gdje u opisu profila stoji i link koji vodi do recepta. @darkokontin kolač se svima svidio 👌😊 jedino bih ja (na svojoj pećnici) smanjila temperaturu, jer je počeo previše tamniti već na pola vremena #sunday #dessert #cake #cakes #sweet #applepie #applecake #food #foodporn #foodphotography #apple #apples #autumn #autumnseason #fall #fallseason #sun #nature #yummy #delicious #fitnessgirl #inspiration #motivation #photography #baking

A post shared by @ _inessi_ on

gastro zvijezda
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.