Desert koji su mnoge bake često pripremale svojim unucima je riža na mlijeku. Mnoge, ali ne i moje dvije bake koje je taj trend nekako zaobišao iako su obje bile spretne i voljele pripremati slastice. To je jedan od razloga zašto sam čekao nevjerojatne 34 godine da prvi puta kušam slatko skuhanu rižu.
Jesam li jedini koji je ovako kasno isprobao ovaj desert?
(Sushi) riža na mlijeku
Ako poput mene niste probali rižu na mlijeku siguran sam da si za nju barem čula. Jer svi su čuli za rižu na mlijeku i taj im je desert poznat. Poznat je bio i meni iako ga probao nisam zbog čega mi je i sinula ideja da upravo na ovaj način iskoristim rižu sa sushi. Rižu koja mi je ostala neiskorištena nakon nedavnog sushi partyja kod kuće (kada pišem “partyja” čitajte “bio sam solo doma s velikom količinom sushija samo za mene”).
Nisam bio siguran može li se riža na mlijeku skuhati sa sushi rižom, ali tu sumnju mi je brzo uklonio svemogući Google koji je čak sushi rižu predložio kao bolji tip riže za ovaj desert. Jednom kada sam imao potvrdu da se sushi riža može pripremiti na mlijeku ugasio sam računalo i prepustio se kreativnosti spajanja okusa u kuhinji.
Priprema riže na mlijeku nije zahtjevna. Dovoljno je rižu umjesto u vodi skuhati u mlijeku, začiniti je slatkim začinima po ukusu (tradicionalno se koristi samo šećer) i to bi bilo to.
Kako umjesto kravljeg mlijeka možeš koristiti kokosovo, bademovo, sojino i druga mlijeka ili napitke, riža na mlijeku može biti i veganska poslastica za tebe ili dragog vegana u tvojoj obitelji. Ja sam se odlučio za kombinaciju bademovog mlijeka i običnog kravljeg mlijeka, a već razmišljam isprobati i verziju s kokosovim mlijekom i ribanim kokosom. Slatkoću riži dao je cvjetni med u kombinaciji s aromatičnom ružinom vodicom. Zlatni šećer sam koristio samo kao ukrasni posip na kraju, ne i kao začin. Ovako pripremljenu rižu možeš poslužiti uz sezonsko voće, drobljenu čokoladu, … Ma zapravo uz sve što poželiš.
Sastojci:
- 1 šalica sushi riže (isprane nekoliko puta)
- 1,5 šalica bademovog mlijeka/napitka
- 1 šalica običnog mlijeka
- 3 jušne žlice meda
- 1 čajna žlica ružine vodice
- bademi, ružine latice, zlatni šećer (za ukras)
Priprema:
- Rižu za sushi isperi nekoliko puta u hladnoj vodi. Voda ne mora biti prozirno čista kao kod pripreme riže za sushi. Malo škroba slobodno ostane kako bi riža bila kremastija.
- Rižu za sushi kuhaj kao što bi kuhala običnu Arborio rižu. Na šalicu oprane sushi riže bit će potrebno minimalno 2,5 šalice mlijeka. Moguće i nešto više.
- U dublji lonac stavi sushi rižu i prelij je s mlijekom i začinima. Dovedi mlijeko do vrenja i uz povremeno miješanje na laganoj vatri nastavi kuhati rižu 15-20 minuta ili dok ne budeš zadovoljna njezinom mekoćom. Ja bih rekao kako se ne moraš bojati za pripremu ovog deserta hoće li se riža prekuhati. Smatram da je to čak i malo poželjno.
- Kuhanu rižu posluži u ukrasnim čašama, šalicama ili kalupima s bademima i voćem na vrhu. Poslužiti je možeš i toplu, ali ja je preferiram malo ohlađenu. U slast!
Inspiraciju za današnji ručak ili desert potraži na blogu Darkova web kuharica i pratećem profilu na Instagramu!