Kolumne 24. srpnja 2019.

Uz mojito cheesecake vrućine se lakše podnose

Mojito cheesecake
DARKO KONTIN Mojito cheesecake
gastro postao gastro.24sata.hr
Nagovorili smo Darka Kontina da podijeli s nama ultimativni ljetni hit, recept za mojito cheesecake

Da je mojito najdraže ljetno osvježenje, malo je reći. I kako da onda preskočim recept za mojito cheesecake u koji uz sve bitne sastojke ide i fina doza ruma? Evo kako ga i ti možeš pripremiti za čas i uživati u njemu s prijateljima ovo ljeto.

 

Mojito! Možda vas zanima... Mojito iz snova! Špajza

 

Sastojci:

  • 220g digestive keksa
  • 70 g maslaca 
  • 200 g svježeg sira
  • 450 g mascarponea
  • 3 limete
  • 100 g šećera
  • 4 jušne žlice bijelog ruma
  • puna šaka svježih listova mente
  • šlag po želji

 

mojito Možda vas zanima... Pogledajte kako napraviti savršen Mojito None

 

Mojito cheesecake | Author: Darko Kontin Darko Kontin

 

Priprema:

  1. Meni za dobar cheesecake nema boljih keksa od McVitie's Digestive keksa. Ali ako tebi iz nekog razloga ne pašu ili su ti neki drugi draži, slobodno ih upotrijebi. Kekse u multipraktiku usitni u mrvice te u njih dodaj 70 g otopljenog maslaca. Mnogi stavljaju veći omjer masnoće na tu količinu keksa, ali meni je puno draže kada je podloga lakša i prhkija.
  2. Promiješaj sve te rasporedi kekse u šest širih i dubljih ukrasnih čaša u kojima planiraš poslužiti mojito cheesecake. Dobro pritisni kekse u čaši kako bi se slijepili te stavite sve u hladnjak dok pripremaš kremu.
  3. U tavu/lonac stavite pet jušnih žlica vode i dodaj 100 grama šećera. Zagrij vodu do vrenja i miješaj sve dok se šećer ne otopi. Kada se šećer otopi, pusti vodu da kipi još dvije minute prije nego tavu skloniš s vatre.
  4. U zašećerenu vodu dodaj naribanu koricu tri limete i njihove sokove, punu šaku svježih listova mente te naravno četiri jušne žlice bijelog ruma.
  5. Pomiješaj sve i pusti da sirup preuzme dodane arome.
  6. Isprobaj koru limete prije nego je staviš u sirup. Nekada kora limeta zna biti gorka i uz najfinije ribanje, pa ako je i vaša takva smanji njezinu količinu ili je skroz ukloni iz recepta.
  7. Svježi sir pomiješaj s mascarponeom uz pomoć električnog miksera ili, ako koristite neki zrnatiji sir, uz pomoć štapnog miksera. Ne želiš da ostanu grudice sira u kremi.
  8. Procijedi sirup kroz sito i dodaj samo aromatiziranu tekućinu u sir te ga zadnji put promiješaj mikserom.
  9. To je to! Raspodijeli mojito kremu u čaše preko keksi i ostavi barem sat vremena u hladnjaku da se hladi.

Prije posluživanja ukrasi ih sa šlagom, listovima mente i limetom. Živjeli, tj. u slast! 

 

Možda vas zanima... Jamie Oliver ima recept za najbolji mojito Špajza

 

Darka možete pratiti na njegovom blogu Darkova Web Kuharica!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.