gastro postao
Nagovorili smo Darka Kontina da podijeli s nama ultimativni ljetni hit, recept za mojito cheesecake
Da je Mojito najdraže ljetno osvježenje, malo je reći. I kako da onda preskočim recept za Mojito Cheesecake u koji uz sve bitne sastojke ide i fina doza ruma? Evo kako ga i vi možete pripremiti za čas i uživati u njemu s prijateljima ovo ljeto.
Sastojci:
- 220g Digestive keksa
- 70g maslaca ili margarina za kolače
- 200g svježeg sira
- 450g mascarponea
- 3 komada limete
- 100g šećera
- 4 jušne žlice bijelog Bacardija
- puna šaka svježih listova mente
- šlag po želji
Darko Kontin
Priprema:
- Meni za dobar cheesecake nema boljih keksa od McVitie's Digestive keksa. Ali ako vama iz nekog razloga ne pašu ili su vam neki drugi draži, koristite slobodno njih. Kekse u multipraktiku usitnite u mrvice te u njih dodajte 70g otopljenog maslaca. Mnogi stavljaju veći omjer masnoće na tu količinu keksa, ali meni je puno draže kada je biskvit lakši i prhkiji.
- Promiješajte sve te rasporedite kekse u 5-6 širih i dubljih ukrasnih čaša u kojima želite poslužiti Mojito Cheesecake. Dobro pritisnite kekse u čaši kako bi se slijepili te stavite sve u hladnjak dok pripremate kremu.
- U tavu/lonac stavite 5 jušnih žlica vode i dodajte 100 grama šećera. Zagrijte vodu do vrenja i miješajte sve dok se šećer ne otopi. Kada se šećer otopi pustite vodu da kipi još dvije minute prije nego tavu sklonite s vatre.
- U zašećerenu vodu dodajte naribanu koricu tri limete i njihove sokove, punu šaku svježih listova mente te naravno 4 jušne žlice bijelog Bacardija (možete i više ako želite)
- Pomiješajte sve i pustite da sirup preuzme dodane arome
- Isprobajte koru limete prije nego je stavite u sirup. Nekada kora limeta zna biti gorka i uz najfinije ribanje, pa ako je i vaša takva smanjite njezinu količinu ili je skroz uklonite iz recepta.
- Svježi sir pomiješajte s Mascarponeom uz pomoć električnog miksera, ili ako koristite neki zrnasti manje kremast sir uz pomoć štapnog miksera. Ne želite da vam ostanu grudice od sira u kremi.
- Procijedite sirup kroz sito i dodajte samo aromatiziranu tekućinu u sir te ga zadnji put promiješajte s mikserom.
- To je to. Raspodijelite Mojito kremu u čaše preko keksi i ostavite barem sat vremena u hladnjaku da se hladi.
Prije posluživanja ukrasite ih sa šlagom, listovima mente i limetom. Živjeli, tj. u slast!
Darka možete pratiti na njegovom blogu Darkova Web Kuharica!