Da je mojito najdraže ljetno osvježenje, malo je reći. I kako da onda preskočim recept za mojito cheesecake u koji uz sve bitne sastojke ide i fina doza ruma? Evo kako ga i ti možeš pripremiti za čas i uživati u njemu s prijateljima ovo ljeto.
Sastojci:
- 220g digestive keksa
- 70 g maslaca
- 200 g svježeg sira
- 450 g mascarponea
- 3 limete
- 100 g šećera
- 4 jušne žlice bijelog ruma
- puna šaka svježih listova mente
- šlag po želji
Priprema:
- Meni za dobar cheesecake nema boljih keksa od McVitie's Digestive keksa. Ali ako tebi iz nekog razloga ne pašu ili su ti neki drugi draži, slobodno ih upotrijebi. Kekse u multipraktiku usitni u mrvice te u njih dodaj 70 g otopljenog maslaca. Mnogi stavljaju veći omjer masnoće na tu količinu keksa, ali meni je puno draže kada je podloga lakša i prhkija.
- Promiješaj sve te rasporedi kekse u šest širih i dubljih ukrasnih čaša u kojima planiraš poslužiti mojito cheesecake. Dobro pritisni kekse u čaši kako bi se slijepili te stavite sve u hladnjak dok pripremaš kremu.
- U tavu/lonac stavite pet jušnih žlica vode i dodaj 100 grama šećera. Zagrij vodu do vrenja i miješaj sve dok se šećer ne otopi. Kada se šećer otopi, pusti vodu da kipi još dvije minute prije nego tavu skloniš s vatre.
- U zašećerenu vodu dodaj naribanu koricu tri limete i njihove sokove, punu šaku svježih listova mente te naravno četiri jušne žlice bijelog ruma.
- Pomiješaj sve i pusti da sirup preuzme dodane arome.
- Isprobaj koru limete prije nego je staviš u sirup. Nekada kora limeta zna biti gorka i uz najfinije ribanje, pa ako je i vaša takva smanji njezinu količinu ili je skroz ukloni iz recepta.
- Svježi sir pomiješaj s mascarponeom uz pomoć električnog miksera ili, ako koristite neki zrnatiji sir, uz pomoć štapnog miksera. Ne želiš da ostanu grudice sira u kremi.
- Procijedi sirup kroz sito i dodaj samo aromatiziranu tekućinu u sir te ga zadnji put promiješaj mikserom.
- To je to! Raspodijeli mojito kremu u čaše preko keksi i ostavi barem sat vremena u hladnjaku da se hladi.
Prije posluživanja ukrasi ih sa šlagom, listovima mente i limetom. Živjeli, tj. u slast!
Darka možete pratiti na njegovom blogu Darkova Web Kuharica!