Kolumne 08. listopada 2021.

Slatke jesenske pogačice s jabukama i sirom

Pogačice s jabukama i sirom iz kuhinje Darka Debića foto: Darko Debić
gastro postao gastro.24sata.hr
Iz kuhinje Darka Debića dolazi recet za brze i mirisne pogačice s jabukama

Kad cijela kuća zamiriši na jesen, idealno za kišni dan. Nekoliko namirnica koje obično imamo doma i vrlo jednostavna priprema. Nemoj zaboraviti odmah uključiti pećnicu, pogačice su brzo spremne za pečenje. Slatke pogačice s jabukama i sirom gotove su za tren, a od navedenih sastojaka možeš pripremiti 10 - 12 komada.
 

Možda vas zanima... Sezonski gušti: Caprese torta s kruškama Kolumne
 

 | Author: Darko Debić Za pripremu je potrebno tek nekoliko sastojaka FOTO: foto: Darko Debić

Sastojci:

Za pogačice

  • 200 g svježeg kravljeg sira
  • 1 dl ulja ili rastopljenog maslaca sobne temperature
  • 50 g kristal šećera
  • 1 vanili šećer
  • ribana korica četvrtine limuna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g glatkog brašna + 1 jušna žlica brašna po potrebi
  • 3 srednje velike jabuke


Za posip

  • 1 jušna žlica kristal šećera
  • cimet u prahu

Priprema:

  1. Uključiti pećnicu na 180 °C s ventilatorom ili 195 °C bez ventilatora.
  2. Sir staviti u veću zdjelu, dodati ulje ili maslac, šećere, koricu limuna i promiješati kuhačom ili pjenjačom kako bi se sve sjedinilo.
  3. Prosijati u zdjelu brašno i prašak za pecivo, ako je sir imao dosta tekućine dodati i 1 žlicu brašna. Sve promiješati kuhačom u kompaktnu masu.
  4. Jabuke oprati, oguliti i narezati na krupne kocke. Staviti ih u zdjelu i rukama pomiješati s tijestom, nije potrebno mijesiti, samo ih pravilno rasporediti da kasnije svaka pogačica ima podjednako kockica jabuka, tijesto se lijepi za ruke, to je u redu.
  5. Oblikovati pogačice, 10 - 12 komada, stavljati na pleh obložen papirom za pečenje. Peći 20 - 25 minuta.
  6. Dvije tri minute nakon vađenja iz pećnice posipati (ili pažljivo uvaljati) pogačice mješavinom šećera i cimeta.

 | Author: Darko Debić Mirisne pogačice ne zaboravi posipati šećerom i cimetom FOTO: foto: Darko Debić

Možda vas zanima... Tarte tatin - najslavnija preokrenuta pita na svijetu Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.