gastro postao
Iz kuhinje Darka Debića dolazi recet za brze i mirisne pogačice s jabukama
Kad cijela kuća zamiriši na jesen, idealno za kišni dan. Nekoliko namirnica koje obično imamo doma i vrlo jednostavna priprema. Nemoj zaboraviti odmah uključiti pećnicu, pogačice su brzo spremne za pečenje. Slatke pogačice s jabukama i sirom gotove su za tren, a od navedenih sastojaka možeš pripremiti 10 - 12 komada.
Sastojci:
Za pogačice
- 200 g svježeg kravljeg sira
- 1 dl ulja ili rastopljenog maslaca sobne temperature
- 50 g kristal šećera
- 1 vanili šećer
- ribana korica četvrtine limuna
- 1 prašak za pecivo
- 200 g glatkog brašna + 1 jušna žlica brašna po potrebi
- 3 srednje velike jabuke
Za posip
- 1 jušna žlica kristal šećera
- cimet u prahu
Priprema:
- Uključiti pećnicu na 180 °C s ventilatorom ili 195 °C bez ventilatora.
- Sir staviti u veću zdjelu, dodati ulje ili maslac, šećere, koricu limuna i promiješati kuhačom ili pjenjačom kako bi se sve sjedinilo.
- Prosijati u zdjelu brašno i prašak za pecivo, ako je sir imao dosta tekućine dodati i 1 žlicu brašna. Sve promiješati kuhačom u kompaktnu masu.
- Jabuke oprati, oguliti i narezati na krupne kocke. Staviti ih u zdjelu i rukama pomiješati s tijestom, nije potrebno mijesiti, samo ih pravilno rasporediti da kasnije svaka pogačica ima podjednako kockica jabuka, tijesto se lijepi za ruke, to je u redu.
- Oblikovati pogačice, 10 - 12 komada, stavljati na pleh obložen papirom za pečenje. Peći 20 - 25 minuta.
- Dvije tri minute nakon vađenja iz pećnice posipati (ili pažljivo uvaljati) pogačice mješavinom šećera i cimeta.