Recepti 19. ožujka 2020.

Kompot će te vratiti u neke prošle dane

foto: Guliver/Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
U moru 'modernih' i Instagramičnih recepata, ovaj kompot vratit će te u djetinjstvo...

Ovaj desert mirisom i okusom vratit će te u neke prošle dane, u kuhinju majke ili bake. Iako ih je u današnje vrijeme veoma lako kupiti u trgovini, nema ništa ljepše nego kada nešto napraviš svojim rukama i u tome uživaš!

 

Možda vas zanima... Vrijeme je za pripremu domaćeg kompota od kruške Recepti

 

Nadalje, osim pravljenja kompota, iznimno je važno da ga i spremiš u prethodno sterilizirane staklenke. Staklenke je potrebno najprije oprati deterdžentom za suđe, a potom ih prokuhati u vodi pomiješanoj s octom. Možeš ih sterilizirati i unutar pećnice - u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 5 minuta, na 150 stupnjeva oko 10 minuta ili pak na 100 stupnjeva oko pola sata.

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Osim toga, provjeriti trebaš i kvalitetu poklopca, odnosno funkcionira li on. Lak način provjere ispravnosti poklopaca jest da staklenke napuniš vodom, zatvoriš ih te ih postaviš preokrenute na kuhinjsku krpu. Baci se na pripremu!

Sastojci:

  • 500 g jabuka
  • 500 ml vode
  • 50 g (smeđeg) šećera
  • ½ limuna
  • 1 štapić cimeta

Priprema:

  1. Stavi staklenke na desetak minuta u pećnicu zagrijanu na 100 stupnjeva. Limene poklopce prebriši alkoholom.
  2. Oguli, očisti i nareži jabuke. Stavi ih u posudu s hladnom vodom i sokom od limuna kako ne bi potamnile.
  3. U velikoj posudi pomiješaj vodu, šećer i cimet. Pričekaj da zavrije, a potom dodaj ocijeđene jabuke.
  4. Kuhaj 2 do 3 minute, dok ponovno ne zavrije.
  5. Premjesti jabuke u staklenke i prelij sirupom u kojem su se kuhale.
  6. Ostavite 1 do 2 centimetra prostora na vrhu staklenke. Zatvori i pričekaj da se ohladi.

Uživaj!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.