Ovaj desert mirisom i okusom vratit će te u neke prošle dane, u kuhinju majke ili bake. Iako ih je u današnje vrijeme veoma lako kupiti u trgovini, nema ništa ljepše nego kada nešto napraviš svojim rukama i u tome uživaš!
Nadalje, osim pravljenja kompota, iznimno je važno da ga i spremiš u prethodno sterilizirane staklenke. Staklenke je potrebno najprije oprati deterdžentom za suđe, a potom ih prokuhati u vodi pomiješanoj s octom. Možeš ih sterilizirati i unutar pećnice - u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 5 minuta, na 150 stupnjeva oko 10 minuta ili pak na 100 stupnjeva oko pola sata.
Osim toga, provjeriti trebaš i kvalitetu poklopca, odnosno funkcionira li on. Lak način provjere ispravnosti poklopaca jest da staklenke napuniš vodom, zatvoriš ih te ih postaviš preokrenute na kuhinjsku krpu. Baci se na pripremu!
Sastojci:
- 500 g jabuka
- 500 ml vode
- 50 g (smeđeg) šećera
- ½ limuna
- 1 štapić cimeta
Priprema:
- Stavi staklenke na desetak minuta u pećnicu zagrijanu na 100 stupnjeva. Limene poklopce prebriši alkoholom.
- Oguli, očisti i nareži jabuke. Stavi ih u posudu s hladnom vodom i sokom od limuna kako ne bi potamnile.
- U velikoj posudi pomiješaj vodu, šećer i cimet. Pričekaj da zavrije, a potom dodaj ocijeđene jabuke.
- Kuhaj 2 do 3 minute, dok ponovno ne zavrije.
- Premjesti jabuke u staklenke i prelij sirupom u kojem su se kuhale.
- Ostavite 1 do 2 centimetra prostora na vrhu staklenke. Zatvori i pričekaj da se ohladi.
Uživaj!