Špajza 23. siječnja 2024.

Narezni krumpir je posmeđio? Izbjegni problem!

krumpir
Rezanje krumpira foto: Nataliya Vaitkevich/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Smeđe mrljice koje se pojavljuju na narezanom krumpiru nepotrebna su komplikacija. Evo kako možeš usporiti proces diskoloracije...

Ako pripremaš ručak ili večeru od nekoliko sljedova, priprema i organizacija vremena su presudne. Tijekom planiranja trebaš razmišljati i o sitnicama, uključujući i pripremu priloga

Jedan od najčešćih (i najukusnijih) priloga je krumpir. Poprilično je jeftin i svi ga vole, a recepata nebrojeno mnogo i teško može dosaditi.

Međutim, narezani krumpir ne može dugo stajati na sobnoj temperaturi i na suhom jer brzo poprima ružnu smeđu boju. Kao i u slučaju jabuka, nakon što zarežeš krumpir i "oštetiš" mu staničnu strukturu, moraš ga vrlo brzo termički obraditi ili pravilno uskladištiti.

 

zrele banane Možda vas zanima... Za recept trebaš zrele banane? Evo kako požuriti zrenje.. Špajza

 

1. Uroni krumpir u ledenu vodu

Kisik je veliki neprijatelj sirovog krumpira. Proces oksidacije možeš usporiti tako da nareyani krumpir uroni[ u posudu s ledenom vodom.

Osim što ćeš umanjiti dotok kisika, usporit ćeš i i enzimsku aktivnost, zbog koje će krumpir dulje ostati lijepe boje. Preporučujemo da posudu s vodom staviš u hladnjak i da krumpir potrošiš u roku od 24 sata, kako ne bi nepovratno omekšali.

 | Author: Shutterstock Za savršeni pire trebaš savršeni krumpir bez smeđih mrljica! foto: Shutterstock

2. Dodaj nešto kiselo!

Diskoloraciju ćeš također usporiti ako umanjiš ph. Ne radi se o nekom kompleksnom kemijskom pokusu, već o dodavanju limuna, limunske kiseline ili octa u posudu u kojoj su krumpir i voda.

Imaj na umu da će ti za 2 litre vode trebati sok polovice limuna

Htjeli bismo dodati kako su smećkasti krumpiri i dalje sigurni za konzumaciju. Ako su stajali sat vremena na sobnoj temperaturi i imaju mrljice, zaista se ne moraš bojati. Oksidacija neće utjecati na okus i bit će i dalje dobri za prženje ili pečenje. Za savršeno kremasti pire krumpir ipak ćeš trebati narezati nove, kako boja ne bi upropastila završni proizvod.

 

 | Author: Marina Utrabo/Pexels Krumpir narezan na ploške foto: Marina Utrabo/Pexels

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.