Panettone - blagdansko iznenađenje za cijelu obitelj

Sweety and Spicy
Najbolje je jelo ono koje si spontano smislio hodajući tržnicom u subotnje jutro. Jednako tako spontano je došla i moja ideja da napravim Panettone pa stoga niti ne čudi da je ispao ovako dobro (skromnost hehe).
Vidi originalni članak

Pronašao sam nekoliko tekstova, recepata i videa i pomirio se s činjenicom da ne postoji brzi način da napraviš Panettone. Naime, za ovaj kolač trebat ćete puno vremena i strpljenja. Panettone se izrađuje u tri faze. Prva faza je starter, druga je izrada tijesta i dizanje, a treća pečenje i hlađenje. Bilo je tu svakakvih recepata, a ja sam našao neku zlatnu sredinu i pripremao ga ravno 24 sata. 

Prilika da se bacim s riječi na djela došla je prošli vikend jer sam išao na vikendicu u Zagorje. Dugo nisam tamo bio, još od rane jeseni. A svaki put kada dođem kažem da je to najljepše vrijeme za boravak u bregima. I doista je bilo. Jutarnja magla u dolini, a moj vrh brijega okupan suncem. Starter sam napravio u noći prije, a priprema tijesta uz šalicu toplog čaja od kadulje s malo meda i limuna bio je pravi užitak. Ostavio sam tijesto da se diže pored peći i otišao na kolinje. 

Popodne sam se kratko odvojio od miješanja čvaraka i pravljenja kobasica da svojem princu vikenda pomognem da zasja u punom sjaju. Kandirano voće natopljeno rumom zamirisalo je do sam ga rasipao po razvaljanom tijestu. Došlo je i pečenje. Stara je pećnica ipak na kraju ostavila traga i malo zagorjela vrh, ali sve se da prekriti uz malo snijega od štaub šećera. Ipak je zima. Najveći strah u meni probudilo je hlađenje kolača jer ga treba probosti metalnim iglama i hladiti naopako preko noći. Hoće li izdržati ili ću ujutro dočekati kolač na raspadnut na podu?

Na svu sreću nije pao na pod. Ukrašavanje i fotkanje je bilo posebno zabavno. Napokon je došao i trenutak da ga probam. Ponovno sam skuhao čaj i odrezao šnitu. Na kraju mogu reći da je vrijedilo uložiti toliki trud. Mekano tijesto puno zimskih aroma. A kandirano voće? Da ga nema ovaj kolač ne bi bio to što jest. 

 

Sweety&Spicy Lava cake – čokoladni desert koji topi sva srca

 

Ako želiš saznati više o povijesti ovog božićnog kolača, obavezno bacite oko na blog Sweety & Spicy!

FAZA 1. - izrada startera

  • Sastojci za starter:
  • 1 žlica glatkog brašna
  • 30 g svježeg kvasca
  • malo šećera
  • 60 g glatkog brašna
  • 60 ml mlake vode

Sastojci za kandirano voće:

  • 50 g grožđica
  • 50 g arancina
  • 50 g limuncina
  • 50 g brusnica
  • 30 g papaje 
  • 60 ml ruma

Postupak za starter:

  1. Pomiješajte kvasac s malo mlake vode i šećera, poklopite i ostavite 10-ak minuta dok se ne udvostruči.
  2. Brašno i vodu pomiješajte i dodajte kvasac koji je odradio te promiješajte.
  3. Poklopite i ostavite preko noći na toplom mjestu.

Postupak za voće:

  1. Noć prije izrade kolača, arancine i limuncine narežite na kockice jednake veličine te sve voće pomiješajte s rumom i ostavite pokriveno da stoji do upotrebe.

FAZA 2. - izrada tijesta i dizanje

Sastojci za tijesto:

  • 60 ml mlake vode
  • 1 paketić instant kvasca
  • 2 srednje velika jaja
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 70 g šećera
  • korica jednog limuna i naranče
  • 350-450 g brašna 
  • starter
  • prstohvat soli
  • 60 g maslaca

 

Sweety & Spicy Leningradske pufice - najslađi jastučići s vanilijom

 

Postupak za tijesto:

  1. U mikser robotu (nabavite ga jer inače ćete dobro morati upregnuti mišiće) najprije pomiješajte vodu i instant kvasac i ostavite 10-ak minuta da odradi.
  2. Dodajte jaja, ekstrakt vanilije, šećer, koricu naranče i limuna te sve kratko izmiksajte u jednoličnu smjesu.
  3. Na mikser stavite spiralni nastavak, a u posudu dodajte brašno, starter i sol te miksajte 10-ak minuta postepeno pojačavajući jačinu miksanja.
  4. Dodajte na listiće narezan maslac sobne temperature i miješajte još 5 minuta. Količina brašna će varirati ovisno o veličini jaja i kvaliteti brašna. Na kraju tijesto mora biti formirano u glatku kuglu oko spiralnog nastavka.
  5. Ostavite tijesto da se diže 3 sata.
  6. Tijesto izvadite iz posude i lagano oblikujte u kuglu te premjestite u deblju plastičnu vrećicu, zatvorite i ostavite u hladnjaku 5-6 sati. 

FAZA 3. - pečenje i hlađenje

  1. Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte u pravokutnik te pospite s vrlo malo brašna.
  2. Kandirano voće pobacajte na cijelu površinu tijesta te zarolajte širu stranicu, a zatim formirajte kuglu.
  3. Premjestite Panettone u lonac koji može ići u pećnicu i koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Naravno možete i koristiti kalupe za Panettone koji se mogu nabaviti u specijaliziranim trgovinama sa slastičarskom opremom.
  4. Pokrijte lonac i ostavite da se diže 2 sata ili dok se ne utrostruči.
  5. Vrh tijesta zarežite u obliku križa, premažite razmućenim jajetom i na sredinu stavite malu kockicu maslaca.
  6. Panettone pecite na 180 °C otprilike 40-45 minuta.
  7. Pečeni kolač probodite metalnim iglama po sredini i okrenite kako bi se hladio. Ja sam ga stavio između dva stolca.
  8. Ukrasite po želji i uživajte nakon sve ove muke. Vrijedit će, obećajem.

Posjeti Gastro.hr