Napravite najkremastiji pire krumpir u životu!

Thinkstock
Malo je onih koji ne vole pire krumpir, ali isto tako je malo oni koji ga znaju pripremiti da bude mekan, bez grudica i da nije ljepljiv.
Vidi originalni članak

Vrijeme je da otkrijete najveće pogreške koje radite prilikom pripreme pire krumpira.

Za početak jako je važan - odabir krumpira. Uvijek birajte onaj s visokim postotkom škroba. To su tzv. brašnasti krumpiri i oni su savršeni za gnječenje. Najidealniji bi bili lički krumpiri sorte Desirre i Victoria. 

 

Obavezno isprobajte Četiri verzije pire krumpira Mary Berry

 

Krumpir bi uvijek trebali rezati na jednake komade jer će se na taj način ravnomjerno skuhati. Zato nastojte podjednako narezati sve krumpire, stavite ih u hladnu vodu i kuhajte sve dok ne budu podjednako kuhani. Pazite da ih ne prekuhate! Da je krumpir savršeno kuhan, znat će te kada oštar nož bez problema može proći kroz njega.

Krumpir ocijedite pa ga vratite u vrući lonac u kojem se kuhao. Dodajte mlijeko, vrhnje ili maslac, nježno miješajte, sve dok se sastojci ne povežu. Potom smjesu pretvorite u pire uz pomoć gnječilice za krumpir. Najgora stvar koju možete napraviti krumpiru je staviti ga u blender ili ga ubiti mikserom. Blender će krumpir pretvoriti u ljepljivu masu. Zato se uvijek radije poslužite običnom vilicom ili gnječilicom. 

Prilikom dodavanja mlijeka ili vrhnja obavezno pripazite na količinu, jer sigurno ne želite dobiti juhu od krumpira. Mlijeko ili vrhnje ugrijte prije dodavanja u krumpir. Za kraj, nemojte se bojati začiniti krumpir solju i paprom. Poigrajte se i drugim začinima poput peršina ili vlasca. 

 

 

Posjeti Gastro.hr