Špajza 26612 prikaza 05. kolovoza 2019.

Napravite najkremastiji pire krumpir u životu!

Thinkstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Malo je onih koji ne vole pire krumpir, ali isto tako je malo oni koji ga znaju pripremiti da bude mekan, bez grudica i da nije ljepljiv.

Vrijeme je da otkrijete najveće pogreške koje radite prilikom pripreme pire krumpira.

Za početak jako je važan - odabir krumpira. Uvijek birajte onaj s visokim postotkom škroba. To su tzv. brašnasti krumpiri i oni su savršeni za gnječenje. Najidealniji bi bili lički krumpiri sorte Desirre i Victoria. 

 

Možda vas zanima... Četiri verzije pire krumpira Mary Berry Recepti

 

Krumpir bi uvijek trebali rezati na jednake komade jer će se na taj način ravnomjerno skuhati. Zato nastojte podjednako narezati sve krumpire, stavite ih u hladnu vodu i kuhajte sve dok ne budu podjednako kuhani. Pazite da ih ne prekuhate! Da je krumpir savršeno kuhan, znat će te kada oštar nož bez problema može proći kroz njega.

Krumpir ocijedite pa ga vratite u vrući lonac u kojem se kuhao. Dodajte mlijeko, vrhnje ili maslac, nježno miješajte, sve dok se sastojci ne povežu. Potom smjesu pretvorite u pire uz pomoć gnječilice za krumpir. Najgora stvar koju možete napraviti krumpiru je staviti ga u blender ili ga ubiti mikserom. Blender će krumpir pretvoriti u ljepljivu masu. Zato se uvijek radije poslužite običnom vilicom ili gnječilicom. 

Prilikom dodavanja mlijeka ili vrhnja obavezno pripazite na količinu, jer sigurno ne želite dobiti juhu od krumpira. Mlijeko ili vrhnje ugrijte prije dodavanja u krumpir. Za kraj, nemojte se bojati začiniti krumpir solju i paprom. Poigrajte se i drugim začinima poput peršina ili vlasca. 

 

 | Author: Thinkstock Thinkstock

 

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • franjo2 12:12 04. Prosinac 2015.

    Kao da imamo veliki odabir krompir,nekada dobijam dojam,da kupujem smeće a ne krompir,rijetko da mogu nekada kupiti,ono što želim,moram kupovati,to što mi nude,drugo nema.

  • brinamx 10:32 04. Prosinac 2015.

    Mikser neće krumpir pretvoriti u ljepljivu masu, ako je prava vrsta krumpira, ako se pire radi dok je krumpir vruć i ako prvo dodajemo mlijeko pa onda maslac, a nasuprot tome sa gnječilicom ostaju grudice ...