Pravi omjer ulja i octa za savršenu salatu

Thinkstock
Kad su u pitanju salate, njihov uspjeh najviše ovisi o kobinaciji i omjeru začina koje koristite.
Vidi originalni članak

Naime, začini su ti, koji trebaju naglasiti ukus, a ne da ga oduzmu. Dobri i vješti poznavaoci kuharskih vještina smatraju da je salata dobro začinjena ako niti jedan od začina ne "prekrije" onaj drugi, što znači doze treba točno uskladiti.

Prije pripreme zelenu salatu treba dobro očistiti tako da svaki list otrgnete od stabljike, pregledate ima li insekata i operete u hladnoj vodi. Nakon toga je važno pogoditi pravi omjer začina kako ne bi "ugušili" aromatične sastojke. Najbolje je koristiti ulje i ocat u omjeru 3:1, a ocat možete po želji zamijeniti limunom. Dodajte prstohvat soli, malo papra i vaša salata je spremna za posluživanje. Najbolje je koristiti maslinovo ulje, no možete ga zamijeniti biljnim ili bučinim.

 

 

Kombinacija soli i šećera salati daje posebnu aromu i ublažava gorčinu. Tako uz ulje i ocat, salatu možete začiniti žličicom soli i s malo više od pola žličice šećera. Osim toga, salati možete dati intenzivniji okus tako da dno zdjele u kojoj ćete poslužiti salatu premažete češnjakom.

Preljev od vrhnja odlično se slaže s endivijom i radičem. Za preljev je dovoljno zgnječiti češanj češnjaka, posoliti, dodati tri žlice kiselog vrhnja, tri žlice majoneze i žlicu vinskog octa. Promiješajte i dodajte pola šalice sirutke te prelijte preko salate.

 

Posjeti Gastro.hr