Kako pravilno održavati drvene daske za rezanje

Laura Adai/Unsplash Kako čistiti drvene daske za rezanje? Mi znamo...
Ako razmišljaš o predmetima koji su veoma korisni u kuhinji i kojih nikada ne možeš imati previše - daske za rezanje zasigurno su jedan od njih. Znamo kako ih treba pravilno održavati
Vidi originalni članak

Drvene daske za rezanje neophodan su dodatak u svakoj kuhinji, i koristimo ih kod pripreme povrća, voća, mesa i drugih namirnica. Ponekad su i jako dekorativne i koristimo ih za posluživanje raznih plata, burgera, jela s grilla... I zato želimo da nam dugo traju i ostanu lijepe, a kako to postići?

Drvene daske ne vole perilicu posuđa

S obzirom na činjenicu da perilica posuđa nije idealan način za čišćenje drvene daske, zbog toga što voda i visoka temperatura mogu prouzročiti pukotine na dasci, jedini način za sada, na koji vjerojatno pereš drvenu dasku, je uz pomoć vode i običnog deterdženta za pranje posuđa. Uz pomoć spužvice opereš obje strane daske, a važno je da ju zatim dobro ispereš kako bi uklonila sve tragove deterdženta.

Ako želiš isprobati bolji i prirodniji način za čišćenje drvenih daski, okreni se dvjema jednostavnim namirnicama koje vjerojatno imaš u svojoj kuhinji.

Ovo će vas oduševiti: Kako odabrati savršenu dasku za rezanje

Dobre stare namirnice - limun i sol

Odličan način za pranje drvenih daski je uz pomoć limuna i soli. Osim što ćeš ju očistiti i učiniti higijenski prihvatljivom, na njoj će ostati i odličan i osvježavajuć miris limuna.

Prvo što trebaš napraviti jest po cijeloj širini daske prosuti malo soli. Zatim uzeti limun, prepoloviti ga te polovicama trljati sol po površini daske. Nakon što prođeš cijelu dasku i ona bude prekrivena solju i sokom limuna, ostavi ju da odstoji pet minuta.

Nakon toga dasku isperi čistom vodom i pusti da se osuši.

Nakon pranja - održavanje

Kako bi se izbjegli pucanje i suhoća drvene daske, najbolje je nauljiti ju nakon pranja. Naravno, ne mislimo nakon svakog pranja, već jednom mjesečno, a na to će ti otići samo nekoliko minuta.

Bitno je da prilikom uljenja daska bude savršeno čista, a na nju uz pomoć gaze ili papirnatoga ručnika kružnim potezima možeš nanijeti ulje. Važno je da koristiš ulje specijalno napravljeno za drvene daske, odnosno za premaz drveta koje dolazi u kontakt s hranom.

Nakon uljenja, dasku ostavi da u potpunosti upije ulje - nekoliko sati ili čak preko noći te ju zatim prebriši krpom od mikrovlakana.

super savjet Kako očistiti ribež, bez da naribaš spužvicu za suđe Genijalan trik za čišćenje drobilice za češnjak

 

Posjeti Gastro.hr