08. listopada 2016.

Ovo će vas oduševiti: Kako odabrati savršenu dasku za rezanje

daska za rezanje
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Plastika, drvo ili bambus, pitanje je sada.

Koristimo ih za rezanje povrća, voća i mesa, a one dekorativnije, drvene, čak i za posluživanje. No što doista znamo o daskama za rezanje koje koristimo?

Plastične daske za rezanje najčešći su izbor upravo zato što se peru puno lakše od drvenih poldloga. Ipak, iako je dezinfekcija izglednija kada je riječ o plastici, one male udubine koje nastaju od učestalog korištenja daske pravi su mamac za bakterije. Gotovo ih je nemoguće očistiti ručno, a pranje u perilici također do njih ne dopire u dovoljnoj mjeri. Još jedan minus za plastične daske za rezanje jest činjenica da hrana koju pripremamo dodiruje svaku udubinu nastalu korištenjem pa tako plastika završava i na vašoj hrani.

plastična daska za rezanje | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Ekološki osviješteni zaljubljenici u kuhanje najčešće odabiru daske za rezanje od bambusa. One su odličan izbor upravo zato što upijaju puno manje vlage od drvenih pa su samim time i bolje za naše zdravlje. Ipak, bambus je puno tvrđi od drveta pa nešto lošije djeluje na vaše noževe.

Drvene daske za rezanje najčešće su izrađene od ostataka drveta koje se koristi za izradu drugih predmeta. Mekše od bambusa i plastike, takve daske za rezanje odlične su za vaše noževe i držat će ih oštrima duže vremena. Iako upijanje tekućina nije higijenski, te daske naprikladnije su za korištenje upravo zbog svoje praktičnosti. Nikako ih nemojte prati u perilici za suđe i one će izdržati i do pet godina

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.