Ručak za manje od 20 kuna? Donosimo ti dva recepta

Getty Images
Tko je rekao da za 20 kuna ne možeš napraviti savršeno ukusan ručak za svoju obitelj! Sve se može, a mi ti donosimo dvije ideje.
Vidi originalni članak

Napraviti ručak za 20 kuna čini se gotovo nemoguće u današnje vrijeme kada cijene samo rastu. Međutim, uz dobar odabir namirnica moguće je pripremiti jeftino i ukusno jelo. Tjestenina nam uvijek svima prva padne na pamet kada pričamo o jeftinim obrocima, a kako bi i mesoljupci došli na svoje odabrali smo pileće zabatke. 

 

za 20 minuta Brzinska tjestenina s pancetom i umakom od rajčice

 

Tjestenina s ricottom i češnjakom

Ako ti se ne da stajati i znojiti uz štednjak, a želiš pojesti nešto fino, brzo i jeftino onda je tjestenina s ricottom i češnjakom idealan ručak. Trebat će ti nešto više od 15 minuta za pripremu, a količina je dovoljna za dva do tri serviranja.

Ovo je idealno jelo za vruća ljetna popodneva jer zbog brzine pripreme ne pati kvaliteta.

Potrebno ti je:

  • 300 g tjestenine (500 g od 5 - 12 kn)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 režnja češnjaka (1 glavica oko 3 kn)
  • 250 g ricotte (od 7 - 12 kn)
  • Korica jednog limuna (2 kn)
  • Sol, papar
  • Svježi bosiljak

Priprema:

  1. Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju. Procijedi je i sačuvaj jednu šalicu vode do kuhanja.
  2. Na slaboj vatri zagrij ulje, dodaj češnjak i kratko pirjajte, a potom umiješaj ricottu, 100 ml vode od kuhanja i naribanu koricu limuna. Nastavi miješati dok se smjesa ne sjedini. Po potrebi dodaj još vode. 
  3. Umiješaj špagete, dodatno začini pa serviraj toplo.

Slasni pileći zabatci s limunom i timijanom

Za ovo jelo ti ne treba nikakvo kulinarsko iskustvo. Vse što trebaš je samo začiniti zabatke i staviti ih na tavicu. Ako želiš hrskavu kožicu, bitno je da ih pečeš lagano i ne okrećeš ih previše. 

Predlažemo ti da sočne i mirisne zabatke poslužiš uz laganu salatu s hrskavim krutonima. 

Potrebno ti je:

  • 4 veća zabatka, cca 500 g (1 kg - 27 kn)
  • 1 limun (2 kn)
  • 5 grančica svježeg timijana
  • Maslinovo ulje
  • Sol
  • Papar

ručak za 5! Slasna piletina u umaku od limuna, češnjaka i maslaca

Priprema:

  1. Prelij pileće zabatke maslinovim uljem i začini paprom i solju.
  2. Posloži ih na tavu kožicom okrenutom nadolje i tek onda upalite vatru. Pusti ih da se peku otprilike 15 minuta.
  3. Kad koža postane hrskava, okreni ih i u tavici dodaj tanke kriške limuna i grančice timijana. Stavi tavicu u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 stupnjeva.
  4. Peci ih još 15 minuta i posluži odmah. 

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr