Napraviti ručak za 20 kuna čini se gotovo nemoguće u današnje vrijeme kada cijene samo rastu. Međutim, uz dobar odabir namirnica moguće je pripremiti jeftino i ukusno jelo. Tjestenina nam uvijek svima prva padne na pamet kada pričamo o jeftinim obrocima, a kako bi i mesoljupci došli na svoje odabrali smo pileće zabatke.
Tjestenina s ricottom i češnjakom
Ako ti se ne da stajati i znojiti uz štednjak, a želiš pojesti nešto fino, brzo i jeftino onda je tjestenina s ricottom i češnjakom idealan ručak. Trebat će ti nešto više od 15 minuta za pripremu, a količina je dovoljna za dva do tri serviranja.
Ovo je idealno jelo za vruća ljetna popodneva jer zbog brzine pripreme ne pati kvaliteta.
Potrebno ti je:
- 300 g tjestenine (500 g od 5 - 12 kn)
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka (1 glavica oko 3 kn)
- 250 g ricotte (od 7 - 12 kn)
- Korica jednog limuna (2 kn)
- Sol, papar
- Svježi bosiljak
Priprema:
- Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju. Procijedi je i sačuvaj jednu šalicu vode do kuhanja.
- Na slaboj vatri zagrij ulje, dodaj češnjak i kratko pirjajte, a potom umiješaj ricottu, 100 ml vode od kuhanja i naribanu koricu limuna. Nastavi miješati dok se smjesa ne sjedini. Po potrebi dodaj još vode.
- Umiješaj špagete, dodatno začini pa serviraj toplo.
Slasni pileći zabatci s limunom i timijanom
Za ovo jelo ti ne treba nikakvo kulinarsko iskustvo. Vse što trebaš je samo začiniti zabatke i staviti ih na tavicu. Ako želiš hrskavu kožicu, bitno je da ih pečeš lagano i ne okrećeš ih previše.
Predlažemo ti da sočne i mirisne zabatke poslužiš uz laganu salatu s hrskavim krutonima.
Potrebno ti je:
- 4 veća zabatka, cca 500 g (1 kg - 27 kn)
- 1 limun (2 kn)
- 5 grančica svježeg timijana
- Maslinovo ulje
- Sol
- Papar
Priprema:
- Prelij pileće zabatke maslinovim uljem i začini paprom i solju.
- Posloži ih na tavu kožicom okrenutom nadolje i tek onda upalite vatru. Pusti ih da se peku otprilike 15 minuta.
- Kad koža postane hrskava, okreni ih i u tavici dodaj tanke kriške limuna i grančice timijana. Stavi tavicu u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 stupnjeva.
- Peci ih još 15 minuta i posluži odmah.
Dobar tek!