Špajza 24. srpnja 2019.

Ručak za manje od 20 kuna? Donosimo ti dva recepta

foto: Getty Images

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Tko je rekao da za 20 kuna ne možeš napraviti savršeno ukusan ručak za svoju obitelj! Sve se može, a mi ti donosimo dvije ideje.

Napraviti ručak za 20 kuna čini se gotovo nemoguće u današnje vrijeme kada cijene samo rastu. Međutim, uz dobar odabir namirnica moguće je pripremiti jeftino i ukusno jelo. Tjestenina nam uvijek svima prva padne na pamet kada pričamo o jeftinim obrocima, a kako bi i mesoljupci došli na svoje odabrali smo pileće zabatke. 

 

Možda vas zanima... Brzinska tjestenina s pancetom i umakom od rajčice Recepti

 

Tjestenina s ricottom i češnjakom

Ako ti se ne da stajati i znojiti uz štednjak, a želiš pojesti nešto fino, brzo i jeftino onda je tjestenina s ricottom i češnjakom idealan ručak. Trebat će ti nešto više od 15 minuta za pripremu, a količina je dovoljna za dva do tri serviranja.

Ovo je idealno jelo za vruća ljetna popodneva jer zbog brzine pripreme ne pati kvaliteta.

Potrebno ti je:

  • 300 g tjestenine (500 g od 5 - 12 kn)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 režnja češnjaka (1 glavica oko 3 kn)
  • 250 g ricotte (od 7 - 12 kn)
  • Korica jednog limuna (2 kn)
  • Sol, papar
  • Svježi bosiljak

Priprema:

  1. Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju. Procijedi je i sačuvaj jednu šalicu vode do kuhanja.
  2. Na slaboj vatri zagrij ulje, dodaj češnjak i kratko pirjajte, a potom umiješaj ricottu, 100 ml vode od kuhanja i naribanu koricu limuna. Nastavi miješati dok se smjesa ne sjedini. Po potrebi dodaj još vode. 
  3. Umiješaj špagete, dodatno začini pa serviraj toplo.

Slasni pileći zabatci s limunom i timijanom

Za ovo jelo ti ne treba nikakvo kulinarsko iskustvo. Vse što trebaš je samo začiniti zabatke i staviti ih na tavicu. Ako želiš hrskavu kožicu, bitno je da ih pečeš lagano i ne okrećeš ih previše. 

Predlažemo ti da sočne i mirisne zabatke poslužiš uz laganu salatu s hrskavim krutonima. 

Potrebno ti je:

  • 4 veća zabatka, cca 500 g (1 kg - 27 kn)
  • 1 limun (2 kn)
  • 5 grančica svježeg timijana
  • Maslinovo ulje
  • Sol
  • Papar
piletina u umaku od limuna, češnjaka i maslaca Možda vas zanima... Prefina piletina u umaku od limuna, češnjaka i maslaca Recepti

Priprema:

  1. Prelij pileće zabatke maslinovim uljem i začini paprom i solju.
  2. Posloži ih na tavu kožicom okrenutom nadolje i tek onda upalite vatru. Pusti ih da se peku otprilike 15 minuta.
  3. Kad koža postane hrskava, okreni ih i u tavici dodaj tanke kriške limuna i grančice timijana. Stavi tavicu u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 stupnjeva.
  4. Peci ih još 15 minuta i posluži odmah. 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.