Slatko i dekorativno: Pripremi najbolji krokant od badema

Shutterstock Krokant
Krokant, smjesa od nasjeckanih badema i šećera nezaobilazna je u mnogim slasticama, a od nje možeš izraditi i razne ukrasne oblike
Vidi originalni članak

Ukrašavanje orašastim plodovima jedan je od najkreativnijih načina ukrašavanja slastica, a bademi i lješnjaci, osim što imaju savršen oblik za grickanje, dodatno se sljubljuju s mnogim slatkim i slanim jelima pa su posebno popularni u svim kuhinjama svijeta. Primjerice, narezani orašasti plodovi daju okus i puninu jelima poput mekih bombona, mesnih pašteta ili mekih sireva. 

 

Zalogaj više Karamel i nugat - tako slatka su nam oba, da odabrat' ne znamo!

 

Krokant, odnosno nougatine, primjerice, često je nezaobilazan u mnogim slasticama. Radi se od smjese nasjeckanih badema i šećera u jednakom omjeru, no mogu se koristiti i drugi orašasti plodovi.

Može se tanko izvaljati i izrezati u oblike pa njime možeš ukrasiti torte i kolače. S druge strane, možeš ga izrezati i u veće krugove i kvadrate kao oblogu za kalupe ili upotrijebiti kao dno za složene kolače. A možeš ga i natrgati na nepravilne komade nakon što se stvrdne.

Osnovni recept za krokant od badema

Sastojci:

  • 200 g šećera
  • 2 jušne žlice soka od limuna
  • 200 g badema

Priprema:

  1. U bakrenoj posudi zagrij 200 g šećera sa 2 jušne žlice soka od limuna dok se šećer ne otopi. Dodaj 200 g blanširanih, nasjeckanih badema i kuhaj dok se smjesa ne karamelizira. Izokreni je na blago nauljenu ravnu površinu i poravnaj nožem za torte. 
  2. Dok je još topla, smjesu tanko razvaljaj. Radi brzo, jer krokant postaje krhak kad se ohladi. Ako je potrebno, prebaci ga na lagano nauljenu teflonsku podlogu za pečenje i vrati u toplu pećnicu da se zagrije.
  3. Oštrim nožem izreži krokant na trake i zatim na kvadrate ili trokute. Oblike upotrijebi za oblaganje strana glaziranih torti, ili posloži trokute u uzorak vjetrenjače na vrh torte. Dok je još mlak, krokant možeš narezati i na razne oblike uz pomoć kalupa za kekse.

 

slastica Nugat prutići

 

Posjeti Gastro.hr