Ukrašavanje orašastim plodovima jedan je od najkreativnijih načina ukrašavanja slastica, a bademi i lješnjaci, osim što imaju savršen oblik za grickanje, dodatno se sljubljuju s mnogim slatkim i slanim jelima pa su posebno popularni u svim kuhinjama svijeta. Primjerice, narezani orašasti plodovi daju okus i puninu jelima poput mekih bombona, mesnih pašteta ili mekih sireva.
Krokant, odnosno nougatine, primjerice, često je nezaobilazan u mnogim slasticama. Radi se od smjese nasjeckanih badema i šećera u jednakom omjeru, no mogu se koristiti i drugi orašasti plodovi.
Može se tanko izvaljati i izrezati u oblike pa njime možeš ukrasiti torte i kolače. S druge strane, možeš ga izrezati i u veće krugove i kvadrate kao oblogu za kalupe ili upotrijebiti kao dno za složene kolače. A možeš ga i natrgati na nepravilne komade nakon što se stvrdne.
Osnovni recept za krokant od badema
Sastojci:
- 200 g šećera
- 2 jušne žlice soka od limuna
- 200 g badema
Priprema:
- U bakrenoj posudi zagrij 200 g šećera sa 2 jušne žlice soka od limuna dok se šećer ne otopi. Dodaj 200 g blanširanih, nasjeckanih badema i kuhaj dok se smjesa ne karamelizira. Izokreni je na blago nauljenu ravnu površinu i poravnaj nožem za torte.
- Dok je još topla, smjesu tanko razvaljaj. Radi brzo, jer krokant postaje krhak kad se ohladi. Ako je potrebno, prebaci ga na lagano nauljenu teflonsku podlogu za pečenje i vrati u toplu pećnicu da se zagrije.
- Oštrim nožem izreži krokant na trake i zatim na kvadrate ili trokute. Oblike upotrijebi za oblaganje strana glaziranih torti, ili posloži trokute u uzorak vjetrenjače na vrh torte. Dok je još mlak, krokant možeš narezati i na razne oblike uz pomoć kalupa za kekse.