Znamo da su prava kalorijska bomba, ali ne možemo odoljeti kombinaciji karamela i nugata. Možda zato što okus nugata nudi bezbroj finih aroma. Njegov glavni sastojak (lješnjaci ili bademi) prži se, melje te sa šećerom, kakao maslacem i drugim dodacima prerađuje u nugat smjesu. Što je veći postotak kakao mase u njemu, to je nugat tamniji! Dobro je znati i da kombinacijom svijetlog i tamnog nugata dobivamo efektne praline.
Karamel, pak, nastaje topljenjem šećera, a ovisno o duljini prženja šećera, mijenja se njegova boja (od zlatnožute do zagasitosmeđe) i aroma (od slatkaste do gorke). Dodaš li mu slatko vrhnje ili kondenzirano mlijeko dobit ćeš meki karamel.
Kako god bilo, nismo odoljeli receptima s nugatom i karamelom pa vam donosimo dva naša redakcijska favorita – i priznajemo da se ne možemo odlučiti koji nam je bolji!
Muffini s nugatom
Sastojci za 12 komada:
Za biskvit:
- 175 g mljevenih lješnjaka
- 75 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 5 bjelanjaka
- 175 g šećera u prahu
- 50 g naribane mliječne čokolade
Za puslice:
- 1 bjelanjak
- 1 žličica octa
- 50 g šećera
- 2 žlice kakaa za kolače
- Za kremu od nugata:
- 50 g maslaca
- 1 žlica kakaa za kolače
- 100 g nugat mase
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 210 stupnjeva. U zdjeli pomiješaj lješnjake i prosijano brašno s oraškom za pecivo. U drugoj zdjeli stuci čvrsti snijeg od bjelanjaka uz postupno dodavanje šećera u prahu. U bjelanjke sa šećerom primiješaj smjesu od brašna i lješnjaka te naribanu mliječnu čokoladu.
- Biskvitnu smjesu razdijeli u papirnate košarice postavljene u lim za muffine, stavi u pećnicu i peci 15 - 20 minuta, dok ne porumene.
- Tada smanji temperaturu na 180 stupnjeva i peci ih još 5 minuta. Pečene kolačiće izvadi na rešetku za kolače da se ohlade, a temperaturu u pećnici smanji na 80 stupnjeva.
- Za puslice izmiksaj bjelanca u čvrsti snijeg te umiješaj šećer i ocat, miksajući smjesu dok ne postane gusta. Preko bezea prosij kakao za kolače, umiješaj ga pa od smjese uz pomoć slastičarske šprice na lim istisni 12 puslica promjera kao gornja strana muffina. Suši ih 1 sat u pećnici, izvadi i pusti da se ohlade.
- Maslac za kremu od nugata nareži na kockice i izmiješaj s kakaom za kolače. Nugat masu otopi na vrućoj pari, dodaj maslac s kakaom i otopi ga uz miješanje. Kada se malo ohladi, istisni kremu na muffine te na vrh svakog stavi puslicu.
Čokoladne brownie kocke s karamelom
Sastojci za 8 komada:
- 1 gotova mješavina za brownie kolačiće
- 150 g nesoljenog kikirikija
- 200 g gotovog namaza od karamela
- 100 g glazure od tamne čokolade
- 3 jaja
- 100 g mekanog maslaca
- 50 ml vode
Priprema:
- Pećnicu zagrij na temperaturu navedenu na pakiranju gotove smjese za brownie kolačiće. Pripremi brownie kocke prema uputama proizvođača na poleđini pakiranja i ispeci ih u odgovarajućem limu. Pečeni kolač izvadi i ostavi ga da se ohladi te ga vodoravno prereži.
- Nasjeckaj kikiriki. Donji dio kolača premaži namazom od karamela, pospi polovicom kikirikija te na vrh položi gornji dio biskvita.
- Kolač premaži otopljenom čokoladom, pospi ostatkom kikirikija i ostavi da se stisne. Nareži na 8 kocaka.