gastro postao
Napravite čarobnu slasticu koja se topi u ustima
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 20
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 270
Miješano tijesto
- 225 g maslac, neslani
- 100 g šećer, u prahu
- 1 kom vanilin šećer
- 2 na vrh noža mljeveni cimet
- 3 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 200 g pšenično brašno, bijelo
- 40 g kakao u prahu, nezašećereni
- 1 mala žlica prašak za pecivo
- 125 g lješnjak, prženi
Nadjev
- 100 g nugat lješnjak
Preljev
- 150 g čokolada za kuhanje
- 2 žlica ulje suncokretovo
Priprema
- Za tijesto - Maslac ili margarin pjenasto izmiješajte mikserom (nastavcima za tučenje) na najvećoj brzini. Postupno dodajte šećer u prahu, vanilin šećer i cimet. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Umiješajte jedan po jedan žumanjak (svaki žumanjak miješajte oko 1/2 minute). Brašno pomiješajte s kakaom i praškom za pecivo, prosijte, zatim dio po dio dodajte smjesi na srednjoj brzini. Na kraju dodajte mljevene lješnjake.
- Tijesto stavljajte u malim količinama u štrcaljku (s velikim zvjezdastim nastavkom). Na lim istisnite prutiće duljine oko 4 cm (lim prethodno namastite i obložite papirom za pečenje). Limove stavite jedan za drugim u pećnicu (u ventilacijskoj pećnici pecite više limova zajedno).
- Kekse zajedno s papirom za pečenje povucite na kuhinjsku rešetku i ostavite da se ohlade.
- Nadjev - Lješnjak nugat otopite prema uputama na vrećici odnosno omotu. Polovicu keksa premažite na donjoj strani nugatom. Poklopite preostalim keksima, također donjom stranom i dobro stisnite
- Čokoladu nasjeckajte i otopite s uljem u lončiću u vodenoj kupelji na slaboj vatri u glatku smjesu. Vrhove keksa umočite u čokoladu i ostavite da se ohladi.
Izvor "Uskrsna kuharica", Večernji list