Recepti 13. listopada 2014.

Nugat prutići

Nugat prutići
gastro postao gastro.24sata.hr
Napravite čarobnu slasticu koja se topi u ustima

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 20

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 270

Miješano tijesto

  • 225 g maslac, neslani
  • 100 g šećer, u prahu
  • 1 kom vanilin šećer
  • 2 na vrh noža mljeveni cimet
  • 3 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 200 g pšenično brašno, bijelo
  • 40 g kakao u prahu, nezašećereni
  • 1 mala žlica prašak za pecivo
  • 125 g lješnjak, prženi

Nadjev

  • 100 g nugat lješnjak

Preljev

  • 150 g čokolada za kuhanje
  • 2 žlica ulje suncokretovo

Priprema

  1. Za tijesto - Maslac ili margarin pjenasto izmiješajte mikserom (nastavcima za tučenje) na najvećoj brzini. Postupno dodajte šećer u prahu, vanilin šećer i cimet. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  2. Umiješajte jedan po jedan žumanjak (svaki žumanjak miješajte oko 1/2 minute). Brašno pomiješajte s kakaom i praškom za pecivo, prosijte, zatim dio po dio dodajte smjesi na srednjoj brzini. Na kraju dodajte mljevene lješnjake.
  3. Tijesto stavljajte u malim količinama u štrcaljku (s velikim zvjezdastim nastavkom). Na lim istisnite prutiće duljine oko 4 cm (lim prethodno namastite i obložite papirom za pečenje). Limove stavite jedan za drugim u pećnicu (u ventilacijskoj pećnici pecite više limova zajedno).
  4. Kekse zajedno s papirom za pečenje povucite na kuhinjsku rešetku i ostavite da se ohlade.
  5. Nadjev - Lješnjak nugat otopite prema uputama na vrećici odnosno omotu. Polovicu keksa premažite na donjoj strani nugatom. Poklopite preostalim keksima, također donjom stranom i dobro stisnite
  6. Čokoladu nasjeckajte i otopite s uljem u lončiću u vodenoj kupelji na slaboj vatri u glatku smjesu. Vrhove keksa umočite u čokoladu i ostavite da se ohladi.

Izvor "Uskrsna kuharica", Večernji list

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.