Što vole chefovi: Meni u kojem su uživali i najveći

Gault&Millau
Na nedavno održanoj Gault&Millau dodjeli nagrada, jela su pripremali chefica Ana Grgić iz zagrebačke Esplanade i chef Igor Jagodić iz ljubljanskog restorana Strelec. Što su pripremili i zašto smo toliko uživali, pročitajte u nastavku.
Vidi originalni članak

Gala večera održana u Smaragdnoj dvorani zagrebačke Esplanade već pri dolasku predstavljala je veliko uzbuđenje upravo zbog genijalnih sljedova dvoje mladih, perspektivnih chefova.

 

Your browser doesn’t support HTML5 video

 

Ana Grgić, chef Esplanadinog Zinfandela i prošlogodišnja dobitnica titule za najboljeg chefa sutrašnjice, snage je udružila s Igorom Jagodićem, chefom restorana Strelec u Ljubljani te ujedno i dobitnika počasne titule Gault&Millau chefa godine u Sloveniji. 

 

Pod budnim okom više od stotinu kolega chefova, ovaj je dvojac pripremio večeru za pamćenje u šest sljedova. 

Za predjelo, uzvanici su uživali u domaćem kruhu s ružmarinom i krupnom soli uz domaći maslac s maslinama koji je na savršen način otvorio apetit, a zatim je na red došao hrskavi kruh od bučinih sjemenki, dimljena školja, ukiseljena buča i genijalan domaći jogurt. Jednostavno, osvježavajuće, a bogato, ovo jelo oduševilo je baš sve prisutne. Uz ovaj je slijed poslužen Tomićev Pošip iz 2017.

Na red su zatim došle kombinacije pastrve, janjećeg jezika, kruške, korabe i radiča te neponovljiv rillette od fazana u spoju s marmeladom i kremom od vrganja te prženim lješnjacima. Arome jeseni i proljeća spojene u dva divna tanjura na sjajan su način najavila iduća dva slijeda, nešto jača i teža, ali jednako genijalna.

 

Romb i pečena cvjetača, pa još malo pinjola, umaka od kiselog zelja i maslaca ili pak janjeći kotlet s prahom od luka i kapara, pa pečen u maramici uz confit od janjeće plećke i buta, s kremom od dimljenog batata i umakom od gorušice i crnih truba, ne možemo se odlučiti koji nam je slijed bio draži. Oba su nas na tren ostavila bez riječi, a primijetili smo, isto se dogodilo i s ostatkom dvorane.

Janjetina je, otkrili smo, stigla s farme Queen Sheep OPG-a Ivanka Lenac iz Gorskog Kotara. Riječ je o romanovskoj ovci, uzgojenoj u kontroliranim uvjetima na goranskim pašnjacima punim samoniklim ljekovitim biljem i autohtonim travama.

Krauthakerov Chardonnay uz fazana, a Sauvignon iz 2016. uz pastrvu, sjajna Cattunar Malvazija uz ribu te Kabola Supremo 2015 uz janjetinu bili su pun pogodak, savršeno upotpunjujući svaki novi zalogaj.

 

 

Na kraju, francuski klasik, mille feuille s kremom od ruma i čokolade i dozom osvježenja od malina, uz Tomićev Petar Hektorovich na najljepši su način zaokružili večer. Taman nakon proglašenja chefa godine, slavlja Hrvoja Zirojevića i zadnjeg gutljaja slatkastog vina.

 

 

Posjeti Gastro.hr