Špajza Vodič kroz najbolje hrvatske restorane 13. ožujka 2019.

Što vole chefovi: Meni u kojem su uživali i najveći

foto: Gault&Millau
gastro postao gastro.24sata.hr
Na nedavno održanoj Gault&Millau dodjeli nagrada, jela su pripremali chefica Ana Grgić iz zagrebačke Esplanade i chef Igor Jagodić iz ljubljanskog restorana Strelec. Što su pripremili i zašto smo toliko uživali, pročitajte u nastavku.

Gala večera održana u Smaragdnoj dvorani zagrebačke Esplanade već pri dolasku predstavljala je veliko uzbuđenje upravo zbog genijalnih sljedova dvoje mladih, perspektivnih chefova.

 

 

Ana Grgić, chef Esplanadinog Zinfandela i prošlogodišnja dobitnica titule za najboljeg chefa sutrašnjice, snage je udružila s Igorom Jagodićem, chefom restorana Strelec u Ljubljani te ujedno i dobitnika počasne titule Gault&Millau chefa godine u Sloveniji. 

 

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

Pod budnim okom više od stotinu kolega chefova, ovaj je dvojac pripremio večeru za pamćenje u šest sljedova. 

Za predjelo, uzvanici su uživali u domaćem kruhu s ružmarinom i krupnom soli uz domaći maslac s maslinama koji je na savršen način otvorio apetit, a zatim je na red došao hrskavi kruh od bučinih sjemenki, dimljena školja, ukiseljena buča i genijalan domaći jogurt. Jednostavno, osvježavajuće, a bogato, ovo jelo oduševilo je baš sve prisutne. Uz ovaj je slijed poslužen Tomićev Pošip iz 2017.

Na red su zatim došle kombinacije pastrve, janjećeg jezika, kruške, korabe i radiča te neponovljiv rillette od fazana u spoju s marmeladom i kremom od vrganja te prženim lješnjacima. Arome jeseni i proljeća spojene u dva divna tanjura na sjajan su način najavila iduća dva slijeda, nešto jača i teža, ali jednako genijalna.

 

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

Romb i pečena cvjetača, pa još malo pinjola, umaka od kiselog zelja i maslaca ili pak janjeći kotlet s prahom od luka i kapara, pa pečen u maramici uz confit od janjeće plećke i buta, s kremom od dimljenog batata i umakom od gorušice i crnih truba, ne možemo se odlučiti koji nam je slijed bio draži. Oba su nas na tren ostavila bez riječi, a primijetili smo, isto se dogodilo i s ostatkom dvorane.

Janjetina je, otkrili smo, stigla s farme Queen Sheep OPG-a Ivanka Lenac iz Gorskog Kotara. Riječ je o romanovskoj ovci, uzgojenoj u kontroliranim uvjetima na goranskim pašnjacima punim samoniklim ljekovitim biljem i autohtonim travama.

Krauthakerov Chardonnay uz fazana, a Sauvignon iz 2016. uz pastrvu, sjajna Cattunar Malvazija uz ribu te Kabola Supremo 2015 uz janjetinu bili su pun pogodak, savršeno upotpunjujući svaki novi zalogaj.

 

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

 

Na kraju, francuski klasik, mille feuille s kremom od ruma i čokolade i dozom osvježenja od malina, uz Tomićev Petar Hektorovich na najljepši su način zaokružili večer. Taman nakon proglašenja chefa godine, slavlja Hrvoja Zirojevića i zadnjeg gutljaja slatkastog vina.

 

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.