Sve što ste oduvijek željeli znati o njokima!

Jeste li znali da je u restoranima diljem Italije, a osobito u Rimu svaki četvrtak jelo s njokima specijalitet dana? Njoki su istovremeno ukusni i raznovrsni, jeftini i zasitni...
Vidi originalni članak

Lagana i prozračna struktura i bogati okus čini njoke jedinstvenom tjesteninom s dugom tradicijom u europskoj gastronomiji. U osnovi, riječ je valjušcima čiji nastanak u današnjem obliku dugujemo Talijanima – majstorima kada je potrebno od tek nekoliko sastojaka kreirati obrok.

Njoki kroz povijest
Vjeruje se da je prvi recept za njoke nastao na Bliskom Istoku gdje su ga otkrile rimske legije i ponijele sa sobom pri povratku na europsko tlo. Njoki su vrlo brzo postala svakodnevna namirnica, osobito među siromašnim seljacima koji su pozdravili jednostavno i nadasve ekonomično jelo. U svojim brojnim pohodima, Rimljani su njoke predstavili državama diljem Europe i s vremenom svaki je pokoreni narod razvio svoju inačicu originalnog recepta.

Domaće radosti Sve boje sezonskih njoka

 

Drevne njoke Rimljani su pravili od semoline i jaja koje su mijesili u debelo tijesto gotovo kašaste konzistencije. I danas se u nekim dijelovima Italije, primjerice Sardiniji njoki slično pripremaju, doduše bez jaja. S vremenom, svaki dio Italije razvio je svoju inačicu koristeći primjerice ostatke kruha, sir i razne vrste brašna. Revolucija u pripremi njoka dogodila se u 16. stoljeću dolaskom krumpira u Europu. Krumpir je vrlo brzo postao važna namirnica u pripremi njoka, osobito u području Venecije. U početku tek četvrtinu tijesta činili su krumpiri, a ostatak brašno. S vremenom, krumpir je postao dominantan sastojak njoka.

Priča ne prestaje tu. Kada su Talijani imigrirali u Južnu Ameriku početkom 20. stoljeća sa sobom su ponijeli kulturu uživanja u njokima. Njoki su se vrlo brzo integrirali u brazilsku, kolumbijsku,urugvajsku i osobito argentinsku kuhinju. Danas se njoki obilato uživaju u svim dijelovima svijeta gdje obitavaju Talijani.Njoki su uistinu raznolika namirnica dostupna u mnogim varijacijama. No, najčešće vrste su:

  • Njoki od krumpira koji su pripremaju od kuhanih krumpira, brašna i ponekad jaja formiranih u mekano „tijesto“ i oblikovanih u valjuške.
  • Njoki od semoline i žumanjka jajeta poznatiji kao gnocchi alla Romana.
  • Njoki od kuhanog špinata i sira ricotte koji se često nazivaju i gnocchi nudi.
  • Njoki od bundeve koji se pripremaju od kuhane bundeve i brašna.

Postoje još na stotine podvarijacija osnovnih njoka, a ukoliko želite sami pripremiti njoke predlažemo sljedeći jednostavan recept za Njoke.

Taman Gavrilović Kremasta sreća: Njoki u umaku sira i šunke

 

Njoki su gotovi u tren oka, čim isplivaju na površinu vode u kojoj se kuhaju spremni su za pripremljeni umak i serviranje. Njoki s umakom od rajčice su čest izbor, no oni mogu zasjati u brojnim jednostavnim receptima. Primjerice, omiljen način serviranja u Italiji uključuje lagani umak od maslaca i svježu kadulju. Pokušajte ih spariti i s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i tostiranim pinjolima te gljivama. Nezaobilazni pesto je također odličan umak za njoke, pa predlažemo sljedeći recept za Njoke s pestom.

Umaci na bazi sira dobro prate okus njoka, pa ako ste ljubitelj kremastih umaka probajte Njoke s gorgonzolom ili Njoke s tikvom i svježim sirom. Povrće poput patlidžana, artičoka ili šparoga, ali i špinata također pristaje uz njoke kao što pristaje u receptu za Zapečene njoke sa špinatom.

Ljubitelji plodova mora doći će na svoje sljube li omiljene namirnice s njokima, a predlažemo Domaće njoke u šugu od liganja, Domaće zelene njoke s kozicama ili Zelene njoke s hobotnicom. Osim sparivanjem s umacima, njoki naravno mogu poslužiti i kao prilog mesnim jelima, primjerice Pašticadi ili Goveđem gulašu.

To se traži! Napravite savršene domaće njoke

 

Njoki trivia
Jeste li znali da je u restoranima diljem Italije, a osobito u Rimu svaki četvrtak jelo s njokima specijalitet dana? Ipak, njoke najviše štuju u Argentini gdje oni čak imaju svoj dan! Naime, svaki 29. u mjesecu je Dia de Noquis odnosno Dan njoka. 29. dan u mjesecu je odabran jer je to obično bio zadnji dan prije iduće plaće, pa su njoki služili kao jeftino i zasitno jelo u mnogim obiteljima. Tradicija uživanja njoka na taj dan održava se i danas.
 

Posjeti Gastro.hr