Svi su ludi za tortama Karlovčanke Ivane Basarac!

Ivana Basarac Ivana Basarac
Karlovčanka Ivana Basarac, po struci konobarica, oduvijek voli eksperimentirati u kuhinji, a kada je krenula s izradom slastica i impresivnih torti te ih počela dijeliti na Instagramu svi su poludjeli za njima. S nama je podijelila omiljeni recept za Raffaello cheesecake
Vidi originalni članak

U potrazi za inspiracijom za izradu ukusnih i lijepih torti sve se više fanova zaustavlja na stranici Volim slano, jedem slatko, Instagram profilu iza kojeg stoji Karlovčanka Ivana Basarac.

Na prvi pogled okladili bismo se kako se radi o profesionalnoj slastičarki jer njezine višekatne torte s bogatim ukrasima predstavljaju pravo umjetničko djelo. N, Ivana je zapravo po profesiji konobarica, ali je oduvijek voljela kuhati i isprobavati nove recepte.

 

Inspiracija Iva Erić radi impresivne torte koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

 

Iako više voli slano i konkretno, uživa i u izradi slastica

"Moja slastičarska priča počela je tek nedavno i to sasvim neplanirano. Prerasla je u hobi koji mi pruža način na koji se mogu kreativno izraziti.

Inače sam veliki gurman i tip osobe koja će uvijek prije posegnuti za nečim slanim i konkretnim, nego za slatkim. S obzirom na to da sam 'prisiljena' testirati okus svake slastice koju pripremim prije nego je objavim na Instagramu, očigledno je da jedem puno slatkog. No ne žalim se - što se mora, nije teško", uz smiješak nam prepričava Ivana Basarac.

 

Profil volim.slano_jedem.slatko pokrenula je, kako nam priznaje, bez velikih očekivanja. Prvenstveno je htjela da na jednom mjestu sačuva sve svoje slastice i recepte koje rado dijeli s onima koji imaju iste interese kao i ona.

Iznenađena je što je njezin profil pridobio toliko pratitelja u kratkom vremenu, ali s druge strane drago joj je što su ljudi prepoznali njezin trud i ljubav prema onome što radi. To joj je samo veliki poticaj za dalje, nikako opterećenje.

Najdraže su joj kremaste torte

"Inspiraciju pronalazim u raznim receptima koje zatim prilagodim vlastitom ukusu. Najčešće su to kremaste torte koje sadrže voće, jer takve najviše volim.

Nisam ljubitelj čokoladnih i preslatkih torti. Moram napomenuti da se ne bavim prodajom torti, ovo mi je za sada samo hobi iako bi u dogledno vrijeme mogao prerasti u nešto veće“, s puno optimizma govori nam Ivana.

 

novi slatki trend Torte kao iz crtića su pravi hit. I jako su fine!

 

A iako je ljubiteljica voćnih slastica, te se od ljetnih namirnica najviše veseli šumskom voću i malinama, s nama je Ivana ipak podijelila svoj recept za Raffaello cheesecake koji je oduševio njezine pratitelje. ostale Ivanine recepte pronađi na Instagramu.


Raffaello cheesecake

Sastojci - za podlogu:

  • 100 g mljevenih keksa (moja preporuka McVITIE'S Digestive)
  • 25 g prženih mljevenih badema
  • 63 g maslaca
  • 3 žlice mlijeka (po želji)

Sastojci - za kremu:

  • 200 g mliječnog vrhnja za šlag
  • 300 g krem sira (Ivanina preporuka je Philadelphia)
  • 150 g kokosovog mlijeka iz konzerve (bijeli dio)
  • 150 g kvalitetne bijele čokolade za kuhanje
  • 25 g šećera u prahu
  • 30 g kokosa
  • 6 g želatine u listićima

Sastojci - za ganache:

  • 100 g bijele čokolade
  • 50 ml mliječnog vrhnja za šlag

 

neodoljivo slatko Spektakl: Torta od jagoda sa slojevitim biskvitom

 

Postupak - podloga:

  1. Pomiješaj mljevene kekse, pržene mljevene bademe, otopljeni maslac i mlijeko.
  2. Unutar kalupa promjera 18 centimetara stavi acetatnu foliju pa na dno utisni dobivenu smjesu.
  3. Podlogu ohladi u hladnjaku 30 minuta.

Postupak - krema:

  1. Vrhnje za šlag meko izmiksaj i spremi u hladnjak do upotrebe.
  2. Želatinu namoči u hladnoj vodi. Ocijedi je nakon što omekša.
  3. Bijelu čokoladu otopi na pari.
  4. Krem sir, šećer u prahu, kokosovo mlijeko i kokos pomiješaj žlicom, pa dodaj mlaku čokoladu. Jednu žlicu ove kreme dodaj ocijeđenoj želatini i otopi na pari.
  5. Mlaku želatinu dodaj ostatku kreme te sjedini pjenjačom. Umiješaj tučeno vrhnje za šlag.
  6. Ohladi u zamrzivaču 20 - 25 minuta.

Postupak - ganache:

  1. Nasjeckanu bijelu čokoladu i vrhnje za šlag otopi na pari.
  2. Mlaki ganache prelij po cheesecakeu.
  3. Ohladi u hladnjaku preko noći.

 

 

 

Posjeti Gastro.hr