U potrazi za inspiracijom za izradu ukusnih i lijepih torti sve se više fanova zaustavlja na stranici Volim slano, jedem slatko, Instagram profilu iza kojeg stoji Karlovčanka Ivana Basarac.
Na prvi pogled okladili bismo se kako se radi o profesionalnoj slastičarki jer njezine višekatne torte s bogatim ukrasima predstavljaju pravo umjetničko djelo. N, Ivana je zapravo po profesiji konobarica, ali je oduvijek voljela kuhati i isprobavati nove recepte.
Iako više voli slano i konkretno, uživa i u izradi slastica
"Moja slastičarska priča počela je tek nedavno i to sasvim neplanirano. Prerasla je u hobi koji mi pruža način na koji se mogu kreativno izraziti.
Inače sam veliki gurman i tip osobe koja će uvijek prije posegnuti za nečim slanim i konkretnim, nego za slatkim. S obzirom na to da sam 'prisiljena' testirati okus svake slastice koju pripremim prije nego je objavim na Instagramu, očigledno je da jedem puno slatkog. No ne žalim se - što se mora, nije teško", uz smiješak nam prepričava Ivana Basarac.
Profil volim.slano_jedem.slatko pokrenula je, kako nam priznaje, bez velikih očekivanja. Prvenstveno je htjela da na jednom mjestu sačuva sve svoje slastice i recepte koje rado dijeli s onima koji imaju iste interese kao i ona.
Iznenađena je što je njezin profil pridobio toliko pratitelja u kratkom vremenu, ali s druge strane drago joj je što su ljudi prepoznali njezin trud i ljubav prema onome što radi. To joj je samo veliki poticaj za dalje, nikako opterećenje.
Najdraže su joj kremaste torte
"Inspiraciju pronalazim u raznim receptima koje zatim prilagodim vlastitom ukusu. Najčešće su to kremaste torte koje sadrže voće, jer takve najviše volim.
Nisam ljubitelj čokoladnih i preslatkih torti. Moram napomenuti da se ne bavim prodajom torti, ovo mi je za sada samo hobi iako bi u dogledno vrijeme mogao prerasti u nešto veće“, s puno optimizma govori nam Ivana.
A iako je ljubiteljica voćnih slastica, te se od ljetnih namirnica najviše veseli šumskom voću i malinama, s nama je Ivana ipak podijelila svoj recept za Raffaello cheesecake koji je oduševio njezine pratitelje. ostale Ivanine recepte pronađi na Instagramu.
Raffaello cheesecake
Sastojci - za podlogu:
- 100 g mljevenih keksa (moja preporuka McVITIE'S Digestive)
- 25 g prženih mljevenih badema
- 63 g maslaca
- 3 žlice mlijeka (po želji)
Sastojci - za kremu:
- 200 g mliječnog vrhnja za šlag
- 300 g krem sira (Ivanina preporuka je Philadelphia)
- 150 g kokosovog mlijeka iz konzerve (bijeli dio)
- 150 g kvalitetne bijele čokolade za kuhanje
- 25 g šećera u prahu
- 30 g kokosa
- 6 g želatine u listićima
Sastojci - za ganache:
- 100 g bijele čokolade
- 50 ml mliječnog vrhnja za šlag
Postupak - podloga:
- Pomiješaj mljevene kekse, pržene mljevene bademe, otopljeni maslac i mlijeko.
- Unutar kalupa promjera 18 centimetara stavi acetatnu foliju pa na dno utisni dobivenu smjesu.
- Podlogu ohladi u hladnjaku 30 minuta.
Postupak - krema:
- Vrhnje za šlag meko izmiksaj i spremi u hladnjak do upotrebe.
- Želatinu namoči u hladnoj vodi. Ocijedi je nakon što omekša.
- Bijelu čokoladu otopi na pari.
- Krem sir, šećer u prahu, kokosovo mlijeko i kokos pomiješaj žlicom, pa dodaj mlaku čokoladu. Jednu žlicu ove kreme dodaj ocijeđenoj želatini i otopi na pari.
- Mlaku želatinu dodaj ostatku kreme te sjedini pjenjačom. Umiješaj tučeno vrhnje za šlag.
- Ohladi u zamrzivaču 20 - 25 minuta.
Postupak - ganache:
- Nasjeckanu bijelu čokoladu i vrhnje za šlag otopi na pari.
- Mlaki ganache prelij po cheesecakeu.
- Ohladi u hladnjaku preko noći.