Špajza 2758 prikaza 11. studenoga 2019.

Dobro je znati: 10 namirnica bez roka trajanja

Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Znamo koliko je važno poštivati rok trajanja koji piše na kutijama, ipak nam on govori do kad je sigurno jesti proizvod. Nekima će tako zbog zbunjujućih oznaka 'rok trajanja', i 'najbolje upotrijebiti do' nešto hrane i propasti dok je još valjana i sigurna za konzumaciju.

Kako ti se više ne bi dogodilo da bacaš hranu, donosimo popis namirnica koje se nikad ne kvare pa na njima datume ne moraš ni gledati.

 

Možda vas zanima... Namirnice koje zamrznete danas da biste uživali sutra! Špajza

 

Med

Med se često naziva "božjim lijekom" i ima brojne zdravstvene kositi.  Znaš koji je najbolji dio? Med ima neograničen rok trajanja, a premda može promijeniti boju ili se kristalizirati, i dalje će biti dobar za jelo. Ako se med kristalizira, jednostavno stavi otvorenu staklenku u toplu vodi i miješaj ga dok se kristali ne rastope.

 | Author: Thinkstock Thinkstock

Jabučni ocat

Prema Eat By Date, bijeli ocat, balzamični ocat, malinov ocat, rižin vinski ocat i crveni vinski ocat također nemaju rok trajanja. "Zbog svoje kisele prirode, ocat je samoodrživ i ne treba mu hlađenje", prema pisanju The Vinegar Institute. Zbog toga možeš koristiti i ocat koji će ti pomoći da se ostala hrana ne pokvari. Možeš kupiti veću količinu bez straha da će se pokvariti jer može trajati vječno. Osim što ga možeš koristiti za dodavanje raznim salatama, odličan je i kao sredstvo za čišćenje.

jabucni-ocat | Author: Thinkstock Thinkstock

Kukuruzni škrob

Ovisno o tome kako se čuva kukuruzni škrob, on definitivno zaslužuje mjesto na listi besmrtnih namirnica. Sve dok se ne navlaži - što uzrokuje vezanje molekula škroba s molekulama vodika - i čuva se na suhom i hladnom mjestu, nećeš trebati kupiti još jednu kutiju kukuruznog škroba dugo i dugo vremena. 

 | Author: Getty Images Getty Images

Sol

Čisti natrijev klorid postoji već nekoliko milijardi godina, pa ne čudi što traje vječno. Da i ne spominjemo, sol se često koristi za zaštitu hrane od plijesni i bakterija, tako da se duže čuvaju. To se događa uslijed osmoze - kada voda iz hrane izvlači samu sol, stvarajući previše suho okruženje da bi plijesan i bakterije uspijevale. I zato se morska ili kamena, ne može se pokvariti i zauvijek ostaje svježa kao i dana kad je kupljena.

 | Author: Thinkstock Thinkstock Grah

Naravno ne treba brkati s konzerviranim, ali suhi grah također traje zauvijek. Trebat će mu nešto duže da omekša prije kuhanja, a ponekad neće omekšati uopće, pogotovo ako je stajao dvije-tri godine. Dobra je stvar što neće izgubiti ni svoju nutritivnu vrijednost.

 | Author: Getty Images Getty Images

Šećer

Slično kao i sol, šećer može trajati vječno ako se drži podalje od vlage i izvora topline. Kod šećera nije problem održati ga svježim, nego spriječiti da ne postane tvrd kao kamen. Šećer se neće nikada pokvariti jer ne podržava razvoj bakterija. Jedino na što morate paziti je da ga držite podalje od vlage i insekata.

 | Author: Getty Images Getty Images

Žestoka pića

Ne moraš se žuriti da dovršiti onu bocu žestokog – dobro zatvorena i na hladnom mjestu boca žestice može trajati koliko god je potrebno. S vremenom pića mogu neznatno promijeniti aromu, no to vjerojatno nećeš ni osjetiti.

 | Author: Getty Images Getty Images

Ekstrakt vanilije

Budući da čisti ekstrakt vanilije sadrži alkohol, pomaže produžiti rok trajanja. Čisti ekstrakt vanilije zauvijek će ostati svjež jer je pohranjen u čistom alkoholu, no pripazi da li se sigurno radi o pravom ekstraktu vanilije, jer umjetni ima rok. Zbog toga se možda ipak odluči na pravu i malo skuplju varijantu.

 | Author: Stockfood Stockfood Riža

Čak i ako je kutija već puna prašine, riža unutra uvijek je jednako dobra kao i kad je kupljena. To vrijedi za sve tipove osim za smeđu rižu koja je zbog većeg udjela ulja sklonija kvarenju. Jedino na što moraš paziti kod skladištenja riže je da ju čuvaš od insekata.

 | Author: Getty Images Getty Images Soja sos

Soja sos je još jedna namirnica za koju nikad ne moraš brinuti da će joj isteći rok trajanja. Kad izvučeš onu staru bocu iz frižidera, ne moraš je baciti, ona još uvijek vrijedi.

 | Author: Thinkstock Thinkstock

 

Možda vas zanima... Top 5 namirnica koje su zdravije kada ih skuhamo Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.