Špajza 24. veljače 2017.

Top 5 namirnica koje su zdravije kada ih skuhamo

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako mislimo da je svježe povrće zdravije od kuhanog, nekada to nije slučaj!

Vjerojatno ste mislili da je puno zdravije pojesti mrkvu, rajčicu ili kupus - svježe, jer tako zadržavaju puno više hranjivih tvari. No, vjerovali ili ne - u krivu ste!

Naime, nekim namirnicama je upravo toplina i zagrijavanje potrebno da bi ostvarile svoj puni potencijal.

Ovih 5 namirnica nalaze se u našoj gotovo svakodnevnoj prehrani,a od sada znate i da ih je puno bolje jesti kuhane!

Gljive

Ne možete sve gljive jesti sirove, ali, primjerice šampinjone možete (neki to i čine). No, upravo kuhanjem oslobađa se puni potencijal gljiva. Kada gljive kuhate, povećavaju se antioksidansi koje sadrže te se povećava i razina vitamina D, C i vlakana te željeza i folne kiseline. Stoga, svakako isprobajte neke od naših slasnih recepata s gljivama!

gljive | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Špinat

Dobro je poznato da je sirovi špinat izuzetno zdrav pa ga tako često stavljamo u svježe napitke poput smoothieja, no, još je zdraviji kada ga skuhamo. Zašto? zato što tako ima puno veću količinu vitamina A, E i B1 te proteina, kalcija i željeza, a još bolja stvar je i što se kuhanjem oslobađaju beta karoten i lutein koji pomažu u očuvanju zdravlja očiju. 

Kako pripremiti kuhani špinat? Ideja je mnogo, no nama najdraži kuhani špinat je onaj zamotan u cannellone!

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Mrkva

Iako je mrkvica sjajna i sirova (jer je slatka i hrskava), odlična je i puno zdravija kada ju skuhamo. Naime, prilikom kuhanja mrkve, oslobađaju se antioksidansi koji mrkvi pomažu zadržati više karotenoida i vitamina C. A karotenoid želimo u što većim količinama zato što pomaže tijelu u borbi protiv slobodnih radikala čime čuva naše zdravlje.

Mrkvu možete kuhati u varivu, peći ju ili napraviti od nje pire, ali svakako ju probajte i u krem juhi!

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Rajčica

Iako su ove ukusne kraljice ljeta savršene i sirove, kuhanjem rajčice oslobađa se snažan antioksidans likopen. S obzirom na to da je kuhana rajčica zdravija, zašto ne biste napravili neki fini umak za tjesteninu ili juhu od rajčice!

rajčica | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Kupus

Volimo ga na salatu, kiselog, u krpicama, ali i u gustoj povrtnoj juhi s rajčicom! Ovo divno zeljasto povrće prava je riznica ideja za ručak. No, unatoč tome što je sjajan sirov, kupus ima puno više blagodati ako je skuhan. Zašto je kupus zdraviji skuhan? Zato što se time povećava udio željeza koji sadrži. A željezo je potrebno svima nama za zdrav organizam! Ako ne želite kupus kuhati predugo, ispecite ga u pećnici

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.