Recepti 20. siječnja 2017.

Zagrijte se ljutom juhom od mrkve i poriluka

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedno možda malo zapostavljeno povrće pri pripremi juha, a koje bismo trebali češće jesti

Juha od mrkve možda i nije uobičajena juha koju pripremamo, ali bismo svakako trebali.

Ova verzija juhe od mrkve je ljuta zbog začina koje sadrži. Naime, stavlja se harissa pasta, ljuta pasta napravljena od nekoliko vrsta začina (čili papričice, kajenske papričice, korijandra, češnjaka, kamene soli, nana, rajčice, kima i maslinovog ulja), također, možete samo pomiješati ove začine bez ulja pa imati harissu u suhom obliku. 

Poriluk koji je dodan svakako će obogatiti juhu svojim specifičnim okusom i mirisom. 

Naravno, ako će ovu juhu jesti i djeca, izostavite harissu i napravite juhu samo sa soli i malo papra kako ne bi bila preljuta. 

Poslužite ju toplu, ne prevruću jer će ionako zbog ljutine imati učinak grijanja, uz malo prepečenog kruha. Po želji, posipajte ju s malo preprženih bučinih sjemenki ili dodajte pri posluživanju žličicu vrhnja. 

Sastojci:

  • Maslinovo ulje
  • 1 manji poriluk, opran i narezan na kolutiće od 1 cm, samo bijeli dio i malo zelenog
  • 6 mrkvi, oguljenih i narezanih na kolutiće od 1/2 cm
  • 2 žličice harisse
  • Sol
  • 3 šalice povrtnog temeljca
  • Sjeckani peršin i sjemenke od bundeve za posluživanje

Priprema:

  1.  Na maslinovom ulju, na najmanjoj temperaturu, propirjati poriluk - oko 4 - 5 minuta, samo da omekša
  2. Dodati mrkvu, sol i harissu te sve zajedno kuhati dok mrkva ne omekša, 10 - 12 minuta
  3. Zaliti temeljcem i kuhati dok se mrkva ne skuha do kraja
  4. Maknuti juhu s vatre i izmiksati ju štapnim mikserom u pire (ili zdrobiti povrće drobilicom za krumpir ako nemate štapni mikser)
  5. Poslužiti toplo, s malo vrhnja i bučinih sjemenki

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.