Špajza 17. lipnja 2019.

Čušpajz: Sve što trebate znati o osnovnom obroku svakog kućanstva!

foto: Thinkstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Neodoljiva jela od povrća koja svi obožavamo, možemo jesti baš svaki dan. E sad, zovete li ga cušpajz, ćušpajz ili nekako treće - apsolutno je nebitno, samo da je toplo!

Čušpajz (cuspajz, ćušpajz) ili varivo? Kako vi zovete ova divna jela iz jednog lonca prepuna povrća? 

Naime, naziv varivo više se koristi u Dalmaciji i južnijim krajevima, dok se čušpajz koristi u sjevernijim dijelovima Hrvatske. 

Zašto varivo, a zašto čušpajz? Pa, u principu, svodi se na isto. Radi se o jelu koje se dulje kuha - vari, pa otuda naziv varivo. Ali, isto tako, i čušpajz se vari, no, s obzirom na porijeklo iz njemačkog govornog područja (njem. Zuspeise - prilog jelu), u sjevernoj i istočnoj Hrvatskoj, udomaćio se naziv čušpajz. Njegova prvotna misija bila je biti prilog nekom drugom jelu.

 

Varivo od leće i povrća s kobasicama Možda vas zanima... Varivo od leće i povrća s kobasicama otjerat će kišu Recepti Možda vas zanima... Pikantno varivo od graha i kelja Recepti

 

Naime, čušpajz se kuhao kako bi nadopunio ponudu jela, te se, kao juha od povrća, posluživao uz neki glavni obrok - primjerice meso i krumpir.

Danas to srećom više nije tako! Čušpajz je postao pravi mali kralj kuhinje te je toliko bogat divnim i ukusnim namirnicama, da je postao zasebno, glavno jelo!

Mi se jednostavno ne možemo odlučiti volimo li više varivo/čušpajz od mahuna, graha ili poriluka!

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Mnoštvo povrća nudi i mnoštvo novih ideja za pripremu čušpajza.

Predivna stvar kod kuhanja variva/ćušpajza je ta, da možete koristiti bilo koje povrće koje imate doma. Ne postoji recept koji jasno određuje kako čušpajz treba izgledati tako da su vam ruke potpuno slobodne! Po želji, možete ga zgusnuti krumpirom, zaprškom ili primjerice ječmom.

 

Možda vas zanima... Varivo od kelja u novom ruhu - s kobasicama i tjesteninom Recepti

 

Duljina kuhanja ovisi o namirnicama koje kuhate pa ćete tako grah kuhati dulje nego na primjer poriluk. Isto tako, ako koristite puno različitog povrća, najbolje ga je dodavati u lonac po principu koliko dugo se treba kuhati. Na primjer mrkvu, krumpir i grah dodajte prije nego poriluk ili kelj.

Kelj | Author: Stockfood foto: Stockfood

I još jedna, vjerojatno najbolja stvar od svih kod kuhanja čušpajza je ta da ga kuhate u jednom loncu! Što znači da ćete morati prati samo jedan lonac! A koga to ne veseli! 

Donosimo prijedloge za variva koja možete napraviti već danas!

Lako ostvarivo varivo: Minestrone milanese

Nježno i zdravo: Varivo od brokule i karfiola

Varivo od boba sa suhim rebrima

Ručak za pet - ričet

Vitaminska bomba: varivo od graška s noklicama

Brzinsko krumpir varivo za svaki dan

Fino pomaknuto varivo od svinjetine i butter tikve

Varivo naše mladosti: Slatki kupus s rajčicom

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Pjer 13:34 22. Veljača 2018.

    sve sa žlicom prolazi sa veseljem