27. siječnja 2015.

Korak po korak do savršenog variva

Korak-po-korak-do-savršenog-variva
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Što se tiče kvalitete prehrane, jedna stvar Hrvatima ide najviše u prilog - činjenica da ne mogu živjeti bez jela na žlicu.

U nastavku pročitajte kratke savjete kako svaki put napraviti savršeno varivo, čušpajz ili čorbu.

Prvi korak: Baza

Prvi korak podrazumijeva pirjanje baze variva: luka i po želji češnjaka, a ponekad i poriluka. Ne zaboravite naribanu mrkvu te korijen peršina i celera koji su ključni za cjelokupan dojam i punoću okusa. Njih je također potrebno propirjati nakon što je luk postao staklast.

Odlučimo li se za mesno varivo primjerice s pancetom ili komadićima junetine, teletine, piletine ili neku drugu vrstu mesa tada meso narežite na kockice i prvo popecite na malo ulja. Zatim meso izvadite, a u istom loncu krenite s bazom.

Pirjajte i ostalo povrće

Nakon što smo pripremili bazu, nemojte odmah uliti vodu ili temeljac. Prvo dodajte ostalo povrće narezano na željene oblike pa zajedno s bazom i njega propirjajte bez obzira radi li se o kelju, mahunama ili krumpiru. Takvo pirjanje skratit će vrijeme potrebno za kuhanje, ali će osigurati i bolji okus.

Prema općoj podijeli variva mogu biti povrtna, mesna ili riblja. Dok s mesnim ili ribljim varivima nemamo tih problema, povrtna variva mogu bit okusno "tanka". Puniji okus povrtnih variva daju mahunarke i žitarice te povrće poput luka, poriluka, a pogotovo sušene i svježe gljive.

Obavezno ga ugustite

Ne ugustite li varivo, dobit ćete tehnički gledano juhu. Klasika nalaže da se variva uguste zaprškom, preprženim brašnom na ulju. No zaprška se, unatoč tome što daje na izdašnosti i posebnom okusu jela, sve više napušta, a razlog je njena teška probavljivost i naš sve osjetljiviji želudac. Variva se mogu ugustiti prekuhanim krumpirom, dodatkom kukuruznog škroba ili brašna prethodno razmućenim u mlakoj vodi ili pasiranjem dijela povrća iz variva.

Polagano kuhanje

Variva kuhajte poklopljena na laganoj vatri jer dulje krčkanje osigurava i poželjniju aromu pogotovo kad su mesna variva u pitanju. Začinite s osnovnom trojkom: sol, papar i crvena paprika negdje oko sredine kuhanja kao i sa svježim začinskim biljem poput peršinovog i celerovog lista i majčine dušice kojeg dodajte tek pred kraj kuhanja. Osim lovorovog lista kojeg treba dodati na samom početku jer se dugotrajnijim kuhanjem lovora oslobađa više arome.

Igrajte se sa ljutinom, kao i sa curryjem, kurkumom i dimljenom paprikom. Ne ustručavajte se kombinirati mnogo različitih vrsta sastojaka jer upravo u tome leži čar variva. Isprobajte i variva odnosno brudete od ribljih fileta ili lignji i sipa u kombinaciji s mahunarkama i žitaricama poput ječma. Ne zaboravite ponekad dodati i pokoji dodatak prilikom serviranja poput pečenog kruha, prženih sjemenki i malo kiselog vrhnja.

 

Pročitajte cijeli specijal Jela na žlicu - zvijezde zimske kuhinje.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.