gastro postao
Jede vam se nešto na žlicu, a uobičajena variva su vam već dosadna? Sjajno!
Ako još uvijek razmišljate što skuhati danas za ručak, mi predlažemo ovo sjajno varivo. Kombinacija graha, svinjetine i butternut tikve kakvu još niste probali!
Sastojci:
- 100 g suhog bijelog graha
- sol
- 1/4 žličice papra u zrnu (crnog)
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 grančica timijana (ili žličica suhog)
- 1 češnjak češnjaka, zdrobljen
- lonac s poklopcem koji može ići u pećnicu
Za varivo:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 kg svinjske vratine narezane na kockice
- sol
- 1 srednji luk, narezan
- 1 fino nasjeckan češanj češnjaka
- 1 žlica senfa
- 1 žlica pasirane rajčice
- 1/2 žličice slatke mljevene paprike
- 2 šalice sjeckane rajčice (svježe ili iz konzerve)
- 2 šalice temeljca (pilećeg, povrtnog)
- 2 grančice timijana
- 1 1/2 šalice butternut tikve narezane na kockice
Priprema:
- Grah je potrebno prethodno namakati u hladnoj vodi barem 7 sati
- U srednju tavu staviti osušeni namočeni grah i preliti ga s otprilike šalicom vode, dodati žličicu soli, papar, maslinovo ulje, timijan i češnjak; kuhati na srednjoj temperaturi otprilike pola sata, odnosno, dok grah ne omekša
- Ocijediti grah i odvojiti češnjak, papar i timijan
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
- Zagrijati malo ulja u loncu i popržiti meso sa svih strana te dodati luk i sol; kuhati dok luk ne omekša. Dodati češnjak i kuhati još minutu. Potom dodati senf, pasiranu rajčicu i mljevenu papriku te kuhati još par minuta.
- Dodati temeljac, narezanu rajčicu, timijan i žličicu soli, dobro promiješati te ostaviti da zakuha.
- Poklopiti lonac i staviti ga na sat i pol u pećnicu.
- Dodati grah i tikvu, dobro promiješati i vratiti u pećnicu na još pola sata, odnosno dok meso i tikva nisu mekani i sočni
- Posoliti po potrebi
- Poslužiti s rižom ili nekim drugim prilogom.
Dobar tek!