Recepti 05. prosinca 2016.

Fino pomaknuto varivo od svinjetine i butter tikve

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jede vam se nešto na žlicu, a uobičajena variva su vam već dosadna? Sjajno!

Ako još uvijek razmišljate što skuhati danas za ručak, mi predlažemo ovo sjajno varivo. Kombinacija graha, svinjetine i butternut tikve kakvu još niste probali!

Sastojci: 

  • 100 g suhog bijelog graha
  • sol
  • 1/4 žličice papra u zrnu (crnog)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 grančica timijana (ili žličica suhog)
  • 1 češnjak češnjaka, zdrobljen 
  • lonac s poklopcem koji može ići u pećnicu

Za varivo: 

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 kg svinjske vratine narezane na kockice
  • sol
  • 1 srednji luk, narezan
  • 1 fino nasjeckan češanj češnjaka
  • 1 žlica senfa
  • 1 žlica pasirane rajčice
  • 1/2 žličice slatke mljevene paprike
  • 2 šalice sjeckane rajčice (svježe ili iz konzerve)
  • 2 šalice temeljca (pilećeg, povrtnog)
  • 2 grančice timijana
  • 1 1/2 šalice butternut tikve narezane na kockice  

Priprema: 

  1. Grah je potrebno prethodno namakati u hladnoj vodi barem 7 sati
  2. U srednju tavu staviti osušeni namočeni grah i preliti ga s otprilike šalicom vode, dodati žličicu soli, papar, maslinovo ulje, timijan i češnjak; kuhati na srednjoj temperaturi otprilike pola sata, odnosno, dok grah ne omekša
  3. Ocijediti grah i odvojiti češnjak, papar i timijan
  4. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
  5. Zagrijati malo ulja u loncu i popržiti meso sa svih strana te dodati luk i sol; kuhati dok luk ne omekša. Dodati češnjak i kuhati još minutu. Potom dodati senf, pasiranu rajčicu i mljevenu papriku te kuhati još par minuta. 
  6. Dodati temeljac, narezanu rajčicu, timijan i žličicu soli, dobro promiješati te ostaviti da zakuha.
  7. Poklopiti lonac i staviti ga na sat i pol u pećnicu.
  8. Dodati grah i tikvu, dobro promiješati i vratiti u pećnicu na još pola sata, odnosno dok meso i tikva nisu mekani i sočni
  9. Posoliti po potrebi
  10. Poslužiti s rižom ili nekim drugim prilogom. 

Dobar tek!  

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.