gastro postao
Grah kuhajte, luk i slalninu prepržite te sve zajedno zapecite u pećnici
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 5
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 1227
Potrebno vam je
- 1000 g grah, šareni
- peršin, list
- 4 kom mrkva, crvena
- 1000 g luk ,crveni
- 1 režanj češnjak
- 3 žlica slatka paprika
- 3 mala žlica mješavina suhih začina
- 200 g slanina suha (prerašt. mršava)
- 200 ml rajčica, ukuhana (konc. 28 - 30%)
- 1 mala žlica svježe mljeveni papar
- 2 mala žlica sol
- 200 ml ulje suncokretovo
- 2 kom feferon
- 2 list lovorov list
Priprema
- Grah kuhajte s jedan, dva izlomljena lovorova lista i stabljikama peršina oko sat i pol, dva. Dodajte mrkve u komadu nakon sat vremena kuhanja. Prvu vodu od kuhanja prolijte
- Luk sitno narežite pa propržite na ulju i soli 20 minuta. Narežite slaninu pa dodajte luku i pržite još 20 minuta. Prije kraja dodajte i ljute feferone.
- U smjesu dodajte slatku papriku, papar, vegetu i rajčice pa, prema potrebi, još malo soli. nasjeckajte češanj češnjaka i listove koji su ostali od peršina pa dodajte u smjesu i pirjajte oko pet minuta.
- Ocijedite grah, izvadite mrkvu i vratite grah u lonac. Kuhajte na laganoj vatri u drugoj vodi.
- Grah lagano dodajte smjesi koja se pržila na ulju i miješajte dok se svi sastojci ne spoje.
- Narežite mrkvu i dodajte smjesi pa lagano promiješajte. Zagrijte pećnicu na 180°c te zapecite gravče na tavče u vatrostalnoj zdjeli pet-deset minuta dok se ne zapeče na površini.
Izvor Skuhatćute