gastro postao
Dobar grah s tjesteninom je jelo kojem se veselimo u baš svako doba godine, a posebno zimi
Jednostavna priprema i isti takvi sastojci savršen su recept za dobar ručak. Spoji omiljeni oblik tjestenine s grahom, a zatim dodaj i začine koji će ih sljubiti na najbolji mogući način. Za vrijeme užurbanih dana suhi grah možeš zamijeniti onim iz konzerve te na taj način maksimalno ubrzati vrijeme pripreme.
Sastojci:
- 500 g graha
- 1 luk
- 2 mrkve
- Manji komad celera
- 2 lovorova lista
- Maslinovo ulje
- 350 g tjestenine
- 2 žlice pelata
- 100 g pancete
- 4 češnja češnjaka
- 1 vezica peršina
- Papar
- Sol
Priprema:
- Grah namoči preko noći. Ako si to zaboravila učiniti, namoči ga barem 30 minuta prije kuhanja u toploj vodi. Stavi ga kuhati u hladnu vodu. Nakon što zavrije neka ključa 10 minuta pa prvu vodu baci.
- U loncu u kojem ćeš dalje kuhati grah, prvo na maslinovom ulju preprži sitno sjeckani luk i celer te mrkvu sjeckanu na manje komadiće.
- Stavi i lovor pa sve dinstaj otprilike 5 - 7 minuta. U to ubaci grah i sve prelij vodom. Pusti da grah kuha.
- U blenderu ili sjeckalici smiksaj pancetu, češnjak i peršin da dobiješ teksturu paste.
- Kada je grah na pola kuhan, ubaci pripremljenu pastu i dodaj koncentrat rajčice. Posoli, popapri i pusti da se krčka.
- Pred kraj ukuhaj tjesteninu.
- Ako želiš dodati suho meso, stavi ga kuhati u vrijeme kada i grah, nek se kuha s njim. Ako želiš dodati finu kobasicu, stavi je pred kraj kuhanja.
Pročitajte još i naš recept za pripremu najboljeg grah variva! Dobar tek!