gastro postao
Dobar grah s tjesteninom je jelo kojem se veselimo u baš svako doba godine, a posebno zimi
Jednostavna priprema i isti takvi sastojci savršen su recept za dobar ručak. Spoji omiljenu tjesteninu s grahom, a zatim dodaj i začine koji će ih sljubiti na najbolji mogući način.
Za vrijeme užurbanih dana suhi grah možeš zamijeniti onim iz konzerve te na taj način maksimalno ubrzati vrijeme pripreme.
Pašta fažol
Sastojci:
- 500 g graha
- 1 luk
- 2 mrkve
- manji komad celera
- 2 lovorova lista
- maslinovo ulje
- 350 g tjestenine
- 2 žlice pelata
- 100 g pancete
- 4 češnja češnjaka
- 1 vezica peršina
- papar
- sol
Postupak:
- Grah namoči preko noći. Ako si to zaboravila učiniti, namoči ga barem 30 minuta prije kuhanja u toploj vodi. Stavi ga kuhati u hladnu vodu. Nakon što zavrije neka ključa 10 minuta pa prvu vodu baci.
- U loncu u kojem ćeš dalje kuhati grah, prvo na maslinovom ulju preprži sitno sjeckani luk i celer te mrkvu sjeckanu na manje komadiće.
- Stavi i lovor pa sve dinstaj otprilike 5 - 7 minuta. U to ubaci grah i sve prelij vodom. Pusti da grah kuha.
- U blenderu ili sjeckalici smiksaj pancetu, češnjak i peršin da dobiješ teksturu paste.
- Kada je grah na pola kuhan, ubaci pripremljenu pastu i dodaj koncentrat rajčice. Posoli, popapri i pusti da se krčka.
- Pred kraj ukuhaj tjesteninu.
- Ako želiš dodati suho meso, stavi ga kuhati u vrijeme kada i grah, nek se kuha s njim. Ako želiš dodati finu kobasicu, stavi je pred kraj kuhanja.