24. listopada 2016.

Klasik koji volimo: Mahune na varivo

mahune na varivo
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Svakodnevno jelo koje najviše volimo baš u jesensko doba.

Tanjur toplog variva od mahuna i krumpira teško je odbiti. Koristite li smrznute mahune, nemojte ih prethodno odmrzavati već ih ubacite u zdjelu ravno iz zamrzivača jer će na taj način zadržati bolji okus. Možete pripremiti i zapršku od brašna, a ukoliko to ne želite, a juha vam je još uvijek prerijetka izvadite nekoliko krumpira i pretvorite ih u pire pa ubacite u zdjelu. Dodati možete i kakvu finu kobasicu ili suho meso po želji.

Potrebno vam je:

  • 500 g mahuna
  • 1 luk
  • 2 krumpira
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 2 žlice pelata
  • 2 žličice slatke paprike
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Na ulju pirjajte nasjeckani luk, dodajte mrkvu, protisnuti češnjak i crvenu papriku.
  2. Pirjajte nekoliko minuta pa dodajte dvije šalice temeljca ili vode.
  3. Kuhajte oko pet minuta, a zatim dodajte krumpir koji ste nasjeckali na kockice.
  4. Kada zavrije, ubacite mahune, kuhajte pola sata i u međuvremenu dodajte pelate, sol i papar.
  5. Na kraju pospite peršinom.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.