Recepti 05. siječnja 2017.

Zimska krem juha od pečene mrkve i đumbira

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Prehladu je najslađe otjerati finom juhom prepunom neodoljivih aroma

Pečena mrkva dat će puno više aroma od one kuhane, a đumbir će pak ovu juhu učiniti baš posebnijom. Ubacite i koji režanj češnjaka, pa sve začinite svježim listovima mente koji će divno podignuti kombinaciju. Juha koja liječi, grije i veseli spremna je za taj čas!

Potrebno vam je:

  • 1 kg mrkve
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 žlica svježe ribanog đumbira
  • 1 žličica korijandera
  • Prstohvat muškatnog oraščića
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 700 ml temeljca
  • Maslinovo ulje
  • Sol, papar
  • Menta

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. Očistite mrkvu pa je narežite na manje komade i stavite u posudu za pečenje.
  3. Začinite maslinovim uljem, soli i paprom.
  4. Pecite oko 45 minuta.
  5. Mrkvu ohladite pa je ubacite u blender zajedno s češnjakom, đumbirom i pola litre temeljca.
  6. Blendajte dok ne nestane komadića.
  7. Prebacite dobivenu juhu u posudu, dodajte ostatak temeljca i začine.
  8. Kuhajte dok se ne počnu pojavljivati prvi mjehurići i povremeno promiješajte.
  9. Smanjite vatru pa dodajte vrhnje za kuhanje.
  10. Prije posluživanja pospite svježom mentom.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.