Tražiš li spektakularan proljetni desert – na dobroj si adresi. Ako imaš pri ruci svježe domaće jagode odvaži se napraviti ovu višeslojnu tortu s jarko crvenim voćem koje viri između slojeva i slojeva kreme. Ali ne bilo koje kreme, u ovom slučaju lagano tučeni mascarpone od nemasnog svježeg sira je vrhunac slastičarske poezije!
Mascarpone sir daje dodatni sloj bogatstva i dubine okusa, a potrebno ga je zasladiti s vrlo malo šećera. Slojevi biskviti su lagani, pahuljasti i mekani poput jastuka.
Iskreno, jedino što ovoj prekrasnoj torti treba jest velikodušno posipanje šećerom u prahu, nekoliko cijelih jagoda i nekoliko jestivih cvjetova ili dekoracija po tvojoj želji - za ukrašavanje!
Torta od mascarponea i jagoda s američkim biskvitom
(za 16 komada)
Sastojci - za američki biskvit:
- 125 g maslaca
- 125 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 jaja
- 150 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 6 žlica mlijeka
- 200 g šećera u prahu
Sastojci - za nadjev i ukrašavanje:
- 500 g jagoda
- 375 g nemasnog svježeg sira
- 375 g mascarponea
- 75 g šećera
- 1 paketić šećera s bourbon vanilijom
- 50 g marcipana
- 120 g šećera u prahu
- 1 žlica limunova soka
- crvena jestiva boja
Postupak:
- Za tijesto pomiješaj maslac, šećer i vanillin šećer. Miješaj dok se šećer ne otopi. Bjelanjke odvoji od žumanjaka. Žumanjke, jedan za drugim, umiješaj u smjesu od maslaca. Pomiješaj brašno i prašak za pecivo te s mlijekom dodaj tijestu. Promiješaj.
- Pećnicu zagrij na 175 stupnjeva. Namasti kalup (promjera 26 cm) i pospi ga krušnim mrvicama. Pola tijesta premaži po kalupu (tanki sloj).
- Za beze kore izmiksaj bjelanjke i tijekom miksanja postupno umiješaj šećer. Pola beze-smjese premaži po tijestu tako da ostane rub od oko 2 cm. Peci oko 25 minuta. Izvadi iz pećnice, ostavi u kalupu da se hladi 10 minuta i potom izvadi iz kalupa.
- Kalup očisti, namasti i ponovno pospi krušnim mrvicama. Preostalo tijesto stavi u njega, premaži ga beze-smjesom tako da ostane rub od 2 cm. Peci oko 25 minuta. Potom izvadi i ostavi da se ohladi.
- Operi jagode, očisti ih i nareži na ploške. Prvi biskvit stavi na pladanj i po njemu raspodijeli jagode. Pomiješaj svježi sir, mascarpone, šećer i vanillin šećer. Premaži po voću i na to stavi drugi biskvit. Drži u hladnjaku sat vremena.
- Marcipan zamijesi sa 20 g šećera u prahu, tanko ga razvaljaj i iz njega izreži oblik jagoda ili srca (ili neki drugi ukras koji želiš).
- Pomiješaj 80 g šećera u prahu i limunov sok, da nastane gust preljev. Uzmi žlicu tog preljeva i stavi je u slastičarsku vrećicu. Preostalu smjesu oboji jestivom crvenom bojom, time premaži oblike i ostavi ih da se osuše. Preljev iz slastičarske vrećice koristi da zalijepiš ukrase na tortu.
- Tortu prije posluživanja pospi preostalim šećerom u prahu.