Recepti 12. svibnja 2023.

Spektakl: Torta od jagoda sa slojevitim biskvitom

Torta od jagoda i mascarponea
Torta od jagoda i mascarponea foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj slasni desert posluži uz kavu kada ti dođu dragi gosti. Oduševit će ih osvježavajuća i kremasta struktura puna sočnih jagoda

Tražiš li spektakularan proljetni desert – na dobroj si adresi. Ako imaš pri ruci svježe domaće jagode odvaži se napraviti ovu višeslojnu tortu s jarko crvenim voćem koje viri između slojeva i slojeva kreme. Ali ne bilo koje kreme, u ovom slučaju lagano tučeni mascarpone od nemasnog svježeg sira je vrhunac slastičarske poezije!

 

Festival pjenušaca i jagoda Možda vas zanima... Sve je spremno za Festival pjenušaca i jagoda! Najave

 

Mascarpone sir daje dodatni sloj bogatstva i dubine okusa, a potrebno ga je zasladiti s vrlo malo šećera. Slojevi biskviti su lagani, pahuljasti i mekani poput jastuka.

Iskreno, jedino što ovoj prekrasnoj torti treba jest velikodušno posipanje šećerom u prahu, nekoliko cijelih jagoda i nekoliko jestivih cvjetova ili dekoracija po tvojoj želji - za ukrašavanje!

 

 | Author: Shutterstock Torta od jagoda i mascarponea foto: Shutterstock

Torta od mascarponea i jagoda s američkim biskvitom

(za 16 komada)

Sastojci - za američki biskvit:

  • 125 g maslaca
  • 125 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 jaja
  • 150 g brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 6 žlica mlijeka
  • 200 g šećera u prahu

Sastojci - za nadjev i ukrašavanje:

  • 500 g jagoda
  • 375 g nemasnog svježeg sira
  • 375 g mascarponea
  • 75 g šećera
  • 1 paketić šećera s bourbon vanilijom
  • 50 g marcipana
  • 120 g šećera u prahu
  • 1 žlica limunova soka
  • crvena jestiva boja

 

Možda vas zanima... Klasična torta od jagoda i sira za slatko popodne Kolumne

 

Postupak:

  1. Za tijesto pomiješaj maslac, šećer i vanillin šećer. Miješaj dok se šećer ne otopi. Bjelanjke odvoji od žumanjaka. Žumanjke, jedan za drugim, umiješaj u smjesu od maslaca. Pomiješaj brašno i prašak za pecivo te s mlijekom dodaj tijestu. Promiješaj.
  2. Pećnicu zagrij na 175 stupnjeva. Namasti kalup (promjera 26 cm) i pospi ga krušnim mrvicama. Pola tijesta premaži po kalupu (tanki sloj).
  3. Za beze  kore izmiksaj bjelanjke i tijekom miksanja postupno umiješaj šećer. Pola beze-smjese premaži po tijestu tako da ostane rub od oko 2 cm. Peci oko 25 minuta. Izvadi iz pećnice, ostavi u kalupu da se hladi 10 minuta i potom izvadi iz kalupa.
  4. Kalup očisti, namasti i ponovno pospi krušnim mrvicama. Preostalo tijesto stavi u njega, premaži ga beze-smjesom tako da ostane rub od 2 cm. Peci oko 25 minuta. Potom izvadi i ostavi da se ohladi.
  5. Operi jagode, očisti ih i nareži na ploške. Prvi biskvit stavi na pladanj i po njemu raspodijeli jagode. Pomiješaj svježi sir, mascarpone, šećer i vanillin šećer. Premaži po voću i na to stavi drugi biskvit. Drži u hladnjaku sat vremena.
  6. Marcipan zamijesi sa 20 g šećera u prahu, tanko ga razvaljaj i iz njega izreži oblik jagoda ili srca (ili neki drugi ukras koji želiš).
  7. Pomiješaj 80 g šećera u prahu i limunov sok, da nastane gust preljev. Uzmi žlicu tog preljeva i stavi je u slastičarsku vrećicu. Preostalu smjesu oboji jestivom crvenom bojom, time premaži oblike i ostavi ih da se osuše. Preljev iz slastičarske vrećice koristi da zalijepiš ukrase na tortu.
  8. Tortu prije posluživanja pospi preostalim šećerom u prahu.

 | Author: Mikhail Nilov/Pexels Jagode foto: Mikhail Nilov/Pexels

 

Možda vas zanima... Za svaki dan: Jednostavna biskvit torta s jagodama Kolumne Možda vas zanima... Desert od jagoda koji je preplavio TikTok Recepti Možda vas zanima... Sočni muffini s jagodama i hrskavim posipom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.