Za ovo proljeće imam nekoliko recepata s jagodama koje želim podijeliti s vama. Prvi od njih je ova jednostavna torta. Volim je jer je gotova za tren, lako se napravi i uglavnom sve namirnice već imam doma. Često je napravim kad se poželimo nečeg slatkog ili kad mi dolaze gosti u zadnji tren.
Idealna je za zasladiti vikend, za obiteljski ručak nedjeljama, za kavu s prijateljima ili samo za vas.
Ova jednostavna torta ima divan biskvit od vanilije. Jako je mekan i prozračan. Slobodno ga koristite kao biskvit za torte, u kombinaciji s drugim voćem ili kako god volite.
Ujedno, osim torte možete raditi kolač. Tada ga pecite u četvrtinom kalupu i kidajte na kvadrate. S ovom tortom jednostavno ne možete pogriješiti.
Ninine slatke i slane specijalitete pronađite na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu.
Trebat će vam:
- 95 g maslaca sobne temperature
- 180 g šećera
- 200 g glatkog brašna
- 2 ravne žličice praška za pecivo
- 1 jaja L veličine (sobne temperature)
- 120 g mlijeka
- 1,5 žličica arome vanilije
Dodatno:
- 250-300 g jagoda
Postupak pripreme:
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 24 centimetra. Na dno mu postavite papir za pečenje, a rubove mu namastite.
- Jagode operite, odstranite im peteljke te ih prepolovite. Ostavite ih po strani.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo.
- Maslac i šećer mikserom pjenasto izradite dok ne postanu svijetli i pjenasti, oko 3 minute na najjačoj brzini.
- Dodajte im jaje, mlijeko i aromu vanilije. Srednje jakom brzinom na mikseru sve povežite (nemojte premiksati).
- Dodajte brašno te ga špatulom umiješajte u smjesu.
- Smjesu izlijte u pripremljeni kalup.
- Utisnite polovice jagoda po cijeloj površini.
- Tortu pecite 25-30 minuta, odnosno dok vam površina ne poprimi lijepu rumenu boju. Provjerite čačkalicom je li biskvit suh (zabodite je u sredinu biskvita, ako izađe suha vaša torta je gotova).
- Tortu ostavite u kalupu dok se ne ohladi, potom je prebacite na pladanj za posluživanje.
- Pospite je šećerom u prahu.
- Poslužite je uz tučeno vrhnje, svježe jagode ili po želji.
Dobar tek!